În prezent, din cauza rezistenței la antibiotice mor anual în UE 25.000 de persoane și 700.000 pe tot globul, iar fenomenul se agravează galopant. În scurt timp, civilizația umană se poate întoarce la epoca anterioară medicinei moderne
Cu câteva zile înainte de Ziua Europeană a Conștientizării Problemei Antibioticelor, din 18 noiembrie, experții avertizează asupra impactului devastator pe care utilizarea iresponsabilă a antibioticelor o poate avea asupra civilizației omenești.
Supradozele de antibiotice accelerează dezvoltarea elementelor de rezistență la bacterii și fac medicamentele din ce în ce mai puțin eficiente, fapt care amenință să arunce în aer întregul sistem de sănătate al omenirii, se arată într-un studiu realizat de EurActiv.
Organizația Europeană pentru Protecția Consumatorului (BEUC) susține că fenomenul rezistenței la antibiotice ia amploare cu o asemenea viteză încât chiar și infecțiile obișnuite ar putea deveni mortale în viitorii 20 de ani.
BEUC afirmă că fără antibiotice „terapii precum transplantul de celule stem, transplantul de măduvă osoasă, chimioterapia anti-cancer ca terapii care slăbesc sistemul imunitar (de exemplu tratamentul artritei reumatoide sau al sclerozei multiple) ar fi imposibile”.
Maladiile benigne de astăzi pot redeveni mortale
Utilizarea antibioticelor în fermele de animale este una dintre cauzele principale ale rezistenței la antibiotice. Animalele sunt tratate frecvent cu antibiotice chiar dacă nu sunt bolnave, ca măsură preventivă, dar și pentru că medicamentele le accelerează creșterea.
Monique Goyens, director general BEUC, declară: „Potrivit normelor în vigoare, puilor, porcilor și vitelor sănătoase li se pot administra antibiotice pur preventiv. Însă cu cât uzul de antibiotice este mai mare, cu atât bacteriile devin mai rezistente.”
Ulterior, elementele de rezistență la antibiotice se transmit la om, de exemplu prin gunoiul de grajd sau consumul de hrană infectată (foto).
Goyens avertizează că un eșec în tentativa de a aborda fenomenul rezistenței la antibiotice ar putea întoarce societatea în epoca de dinaintea medicinei moderne: „Dacă aceste practici continuă, rezistența la antibiotice va atinge în curând punctul de la care nu mai există întoarcere, iar leziunile benigne pot deveni mortale din nou”, spune directoarea BEUC. În prezent, la nivelul UE mor anual din cauza rezistenței la antibiotice 25.000 de persoane, iar la nivel mondial, 700.000. Dacă tendința se menține, până în 2050, rezistența la antibiotice va ucide mai mulți oameni decât cancerul.
Îndoparea animalelor cu antibiotice
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tratamentele medicale cu antibiotice sunt folosite mai mult la animale decât la oameni. În Germania, de exemplu, medicii umani au prescris 800 de tone de antibiotice în 2011, în timp ce veterinarii au prescris, în aceeași perioadă, 1.734 tone.
Iar cantitatea globală de antibiotice administrate șeptelului este estimată să crească cu 67% între 2020 și 2030.
Un studiu realizat de BEUC în 2013-2014, în nouă țări europene (Belgia, Franța, Germania, Elveția, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia, arată că până la 70% din mostrele de produse de carne analizate erau contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv cu elemente rezistente la mai multe tipuri de antibiotice simultan.
Deși BEUC subliniază că astfel de produse din carne sunt bune pentru consum dacă sunt tratate termic corespunzător, riscul contaminării în timpul preparării sau din cauza lipsei de igienă este cât se poate de real.
Comisia Europeană susține, la rândul ei, că acest fenomen este „o importantă provocare globală, economică și socială, care nu poate fi combătută doar la nivelul statelor sau al administrațiilor publice”, însă arată că UE nu are competență legislativă în domeniul sănătății, aflată exclusiv în responsabilitatea țărilor membre.
În iunie 2017, UE a adoptat Planul de Acțiune împotriva Rezistenței la Antibiotice, cu scopul de a strânge date și a fixa „ținte concrete” pentru restrângerea administrării antibioticelor la animale și utilizarea lor mai eficientă la oameni.
O catastrofă nu doar medicală, ci și financiară
„Eficiența luptei împotriva rezistenței la antibiotice este dată de veriga ei cea mai slabă. Super-microbii nu se opresc la frontiere. Astfel că măsurile exemplare adoptate de o țară pot avea impactul diminuat de statele vecine care nu acționează”, spune Goyens. „De aceea, este nevoie urgent de reglementări unitare la nivelul UE pentru a combate utilizarea improprie a antibioticelor veterinare”, explică șefa BEUC.
Pe lângă efectele devastatoare ale rezistenței la antibiotice asupra sănătății, experții citați de EurActiv prevăd că dacă fenomenul nu este contracarat, până în 2050 va ajunge să coste economia mondială echivalentul pierderilor provocate de criza financiară din 2008.