Cercetătorii germani au prezentat o metodă inovativă de combatere a cancerului, asemănătoare „Calului Troian”, prin introducerea de imitatori de viruși în corpul omenesc pentru a provoca un răspuns din partea sistemului imunitar care atacă tumorile.
Fabricat în laborator, „Calul Troian” este alcătuit din nanoparticule de ARN – Acid Ribonucleic, închise într-o membrană de acid gras.
Particulele sunt injectate pacienților pentru a simula o infecție virală și a se infiltra în interiorul celulelor imune specializate. Aceste celule denditrice decodează ARN-ul din nanoparticule, declanșând procesul de producție a antigenilor de cancer.
Antigenii activează la rândul lor celulele T care luptă împotriva cancerului, pregătind organismul pentru atacurile canceroase.
După experiențe pe șoareci, trei persoane, grav bolnave de cancer de piele au fost supuse până acum unor mici doze din acest tratament, ca un prim pas din procesul de testare pe oameni. Toate trei au avut un „răspuns imunitar puternic”, a declarat echipa de cercetători, citată de revista Nature.
Dacă și testele următoare vor dovedi că metoda funcționează, metoda poate deschide drumul pentru tratamentul tuturor tipurilor de cancer, susțin savanții germani.
Tratamentul - în fapt un vaccin cu ARN – acționează ca orice vaccin preventiv, simulând atacul unui agent infecțios și provocând organismul să răspundă.
Oamenii de știință au avertizat, însă:
„Suntem de-abia la început și este nevoie de testări la scară mai largă pentru a verifica aceste descoperiri.”
Imunoterapia este folosită deja în tratarea unor forme de cancer, însă nu s-a descoperit încă un vaccin universal.
Spre deosebire de viruși, bacterii sau ciuperci, care pot fi vizate de medicamente, celulele canceroase nu sunt intruși în organism, ci propriile noastre celule, al căror ADN este stricat. De aceea, ele circulă nestingherite de sistemul imunitar.
Descoperirea de medicamente care să ucidă celulele bolnave fără a le afecta pe cele sănătoase s-a dovedit o întreprindere dificilă.
Chimioterapia, de pildă, vizează celulele care se divid rapid, bune sau rele, la grămadă.
Imunoterapia încearcă să activeze propriul răspuns imunitar al organismului, fără a ucide celulele sănătoase.