Un avocat din Cluj care a participat la concursul pentru admitere în magistratură a dezvăluit neregulile care s-au înregistrat la proba scrisă de drept civil.
Oana Pop este un avocat definitiv din Baroul Cluj, care a vrut să devină judecătoare. A studiat intens pentru acest examen de intrare în profesie, și s-a înscris la concursul pentru intrare în magistratură pentru cei care au cinci ani vechime în profesie.
La ultimul examen, mai spune Oana Pop, s-a petrecut un fapt despre care nimeni nu a vrut să vorbească. În timpul derulării probei scrise de verificare a cunoștințelor la drept civil, subiectele au fost modicate de comisia de concurs.
”M-am săturat să văd că toată lumea preferă să tacă și să nu spună nimic despre ce s-a întâmplat. Sunt dispusă să fac publice aceste probleme fără să-mi fie frică de eventualele consecințe la un ulterior examen. Concret, s-au modificat subiectele în timpul examenului de admitere la magistratură fără ca noi, candidații, să beneficiem de timp în plus. În timpul examenului ni s-au dictat pe loc noile cerințe, după două ore jumătate de concurs, iar după o oră jumătate ni s-a transmis că ni se modifică structura uneia dintre spețe”, a poveste avocata Oana Pop.
Subiecte modificate în timpul derulării examenului
Pentru un concurs de intrare în magistratură, unde lucrurile ar trebui să fie clare, încă de la început, totul a fost o harababură, mai spune avocata din Cluj.
Cel mai grav pare faptul că la începutul examenului, candidații au avut de rezolvat niște subiecte, iar la mijlocul acestuia, aceleași subiecte au fost modificate.
”După o oră jumătate de examen, ni s-a comunicat că se recalifică cererea reconvențională, iar nu cererea de chemare în judecată, cum era în speța numărul I, iar după două ore jumătate ni s-a comunicat că se modifică de la speța numărul I, cerința numărul 3, de la drept procesual civil, respectiv cerința numărul 4 de la drept civil și ni s-au dictat în timpul examenului, pe timpul nostru, noile cerințe”, a mai spus Oana Pop.
Note foarte mici la civil
Din cauza acestor ”bâlbăieli” majoritatea candidaților au fost notați cu note foarte mici. Oana Pop a explicat cum s-a întâmplat asta.
”Doresc să subliniez faptul că cerința numărul 3 era punctată cu 1,1 puncte, iar cerința numărul 4 cu 1,5 puncte. Cu alte cuvinte, în total, toată lumea a pierdut 2,60 puncte. Acest lucru s-a văzut și la notele obținute de participanți. Subiectele inițiale sunt publicate pe site-ul oficial al CSM, însă cele modificate ulterior nu apar, pentru că ni s-au dictat în timpul examenului”, a mai spus avocata din Baroul Cluj, pentru gazetadecluj.ro.