Președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Roman, a reacționat agresiv la adresa parlamentarilor liberali care au demisionat din grupul PNL, urmând astfel exemplul lui Ludovic Orban, despre care se crede că își va forma un partid după ce a pierdut șefia formațiunii în favoarea lui Florin Cîțu. Astfel, deputatul Florin Roman le-a transmis colegilor liberali că vor fi excluși din PNL dacă vor ataca formațiunea din care fac parte.
Amintim că în urmă cu două zile, Ludovic Orban a demisionat din grupul parlamentar al PNL. Cu acea ocazie, el nu a ratat ocazia de a sublinia că PNL este „a fost făcut praf″.
De asemenea, Ludovic Orban a subliniat că nu este decât o soluție temporară și speră să nu își dea demisia din PNL. El consideră că PNL a fost acaparat de președintele Klaus Iohannis și de oamenii din jurul său.
De asemenea, Orban a fost deranjat de faptul că PNL a negociat cu PNL pentru formarea noului guvern. Fostul lider liberal le-a reamintit colegilor săi că românii i-au votat tocmai pentru a lupta împotriva PSD,
Reacţia pe care Florin Roman a avut-o pe Facebook a venit și după ce deputaţii Ionel Dancă şi Constantin Şovăială şi-au anunţat joi demisia din grupul PNL. Ma mult, alţi trei parlamentari liberali au decis să plece miercuri.
Măsuri dure anunțate în PNL
„O sa propun colegilor ca aceia care pleacă şi atacă partidul, să o facă din afara lui şi să le spunem clar: uşa PNL este închisă celor care îşi bat joc de PNL. PNL este singurul partid istoric ce a rezistat în istoria sa îndelungată în fața tuturor atacurilor venite din interior şi exterior!
Şi va rezista în continuare! Sigur că regret plecarea fiecărui coleg parlamentar. Vom pierde probabil 13-14 parlamentari din totalul de 134. Dar nu 40 cum voia fostul presedinte”, a scris Roman pe Facebook.
În continuarea mesajului său, Florin Roman le-a mulțumit membrilor fideli: „Vom rămâne de departe cel mai important partid de dreapta din Parlament. PNL înseamnă şi 250.00 de membri, 1264 primari şi 17 preşedinţi de Consilii judeţene, fideli partidului, nu unui om. A mai încercat, recent şi Tăriceanu să rupă PNL. Iar rezultatul este cunoscut. Nu mai există politic.”
Mai departe redăm declarațiile lui Ionel Dancă după ce și-a prezentat demisia: „În această dimineaţă mi-am scris demisia din grupul parlamentar al PNL la Biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.
Dancă gândește la fel ca Ludovic Orban
Și începând cu data de astăzi, sunt un parlamentar liber al PNL şi voi activa în calitate de deputat neafiliat. Practic, noi, în PNL, am fost în faţa oamenilor cu un mesaj şi cu un program de guvernare care a primit votul de încredere al românilor la alegerile parlamentare din 2020, în singura formulă legitimă de guvernare alături de coaliţia de guvernare formată din PNL, USR şi UDMR.
Românii ne-au dat acest vot pentru a guverna România patru ani şi pentru a pune în aplicare programul de guvernare. Ceea ce se întâmplă în aceste zile nu are nicio legătură cu votul românilor.
Prin urmare, ca gest de protest faţă de noua conducere a PNL, care în parteneriat cu preşedintele României, Klaus Iohannis, au aruncat ţara în haos şi au distrus coaliţia de guvernare, au abandonat programul de guvernare şi măsurile incluse în acest program, m-am depus astăzi demisia din grupul parlamentar al PNL.″
Reacția lui Șovăială
La rândul său, Constantin Şovăială a precizat pe Facebook că nu se mai regăsește în actualele valori liberale: „Mă simt stânjenit de ceea ce se întâmplă în politica românească şi mi-e greu să identific valori liberale în tot acest peisaj.
În plus, nici între colegii care acceptă actuala situaţie nu mă regăsesc. Nu pot să girez politici şi nici să fac politică atât de departe de români! Sibienii m-au trimis în Parlament să lucrez la proiecte care dezvoltă România, nu la proiecte care împing ţara dintr-o criză în alta.
Oamenii mi-au oferit încrederea lor pentru a scăpa ţara de PSD şi nu pentru a cerşi câteva voturi pentru un Guvern minoritar. Cetăţenii au votat PNL pentru a face o coaliţie de dreapta cu care să guvernăm 4 ani, nu câteva luni, după care să provocăm cea mai mare criză politică din ultimul deceniu.″