Revoltă împotriva lui Klaus Iohannis: ”Președintele împiedică un obiectiv strategic al NATO”

Președintele Klaus Iohannis a stârnit revolta parlamentarilor PSD de pe litoral după ce șeful statului a atacat la Curtea Constituțională Legea privind aprobarea construirii Spitalului Militar Regional „Carol I”, Constanța, în condițiile în care proiectul de lege fusese avizat de MApN și apoi votat, cu unanimitate de voturi, în Parlament.

Președinția României a informat, vineri, că a trimis  Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I” din Constanța. ”Considerăm că legea criticată are caracter individual, fiind concepută să impună dispoziții pentru un singur caz, determinat concret, intuitu personae”, a invocat președintele, celelalte motive făcând referire la separația puterilor în stat și că nu ar fi indicată, cu claritate, sursa de finanțare.

Consternați că, în loc retrimită legea în parlament, șeful statului a sesizat CCR, parlamentarii PSD de Constanța își pun acum speranța în respingerea contestației de către judecătorii Curții Constituționale. ”Legea a trecut printr-un parcurs legislativ anevois, peste trei ani și jumătate. A obținut toate avizele, de la Consiliul Legislativ, la avizele de la Apărarea și Sănătate. Plenul parlamentului a votat cu 306 voturi si două abțineri. Voința politică a fost unanimă”, a declarat senatorul Liviu Tit Brăiloiu, vineri după amiază, într-o conferință de presă.

În calitatea sa de președinte al Comisiei de Apărare din Senat, Liviu Tit Brăiloiu a explicat, indignat, că inclusiv ministrul apărării, Nicolae Ciucă, a fost de acord și a susținut că Spitalul Militar Regional de la Constanța, care are proiect, teren pus la dispoziție de primărie, să se realizeze din cei 2% din PIB. ”La care se adaugă fonduri europene și surse atrase”, a adăugat inițiatorul proiectului, senatorul Nicolae Moga, făcând referire la finanțări militare externe.

Parlamentarii PSD de Constanța nu-și pot explica gestul președintelui Klaus Iohannis. ”Nu vedem de ce am avea această problemă a finanțării, Avizul MApN este public. Mai mult, Comunitatea Europeană ne oferă  această posibilitatea acum să construim unități medico-sanitare. Singuri. Deci eu fac proiectul și Europa mă ajută cu banii. De ce trebuie să mă împiedic eu singur?” a întrebat retoric senatorul Brăiloiu.

Investiția ar fi de 80 milioane de euro. ”Cât un avion F16. Mă lipsesc de un avion și fac un spital. În actualul context pandemic, cred că spitalele sunt mult mai eficiente decât avioanele care zboară în văzduh”, a completat senatorial Liviu Tit Brăiloiu. Iar senatorul Ștefan Mihu a precizat că proiectul trecuse și de Comisia de buget finanțe. El a ținut să sublinieze că este un spital regional care se adresează nu numai celor din Dobrogea dar și sutelor de mii de turiști care sufocă litoralul.

”Sunt peste un milion de turiști în timpul verii, cu 600 de prezentări pe zi la Spitalul Județean Constanța. Județul are doar 11 unități sanitare publice, față de numărul mult mai mare de spitale din Cluj, Iași și Craiova, unde s-a aprobat, politic, déjà, construirea de spitale regionale. Și în acest timp, noi suntem sufocați în sezonul estival. Numai Papa de la Roma nu cunoaște demersurile pe care le facem de ani de zile”, a spus senatorul Nicoale Moga.

Tranșant, deputatul George Vișan a declarat că președintele Klaus Iohannis pregătește campania pentru alegerile locale, acuzându-l că ”folosește dubla măsură atunci când vine vorba de Constanța și de un obiectiv ce ține de intereseul regional al Dobrogei”. El a dat ca exemplu proiectul de contrucție al Autostrăzii Unirii, Târgu Mureș-Iași, votat în parlament în noiembrie 2018 și ”promulgat de același președinte care azi contestă o lege asemănătoare”.

Deputatul PSD Radu Babuș, vicepreședinte al Comisiei de apărare, a explicat că de fapt Spitalul Militar Regional, pe lângă asistența medicală oferită civililor, este gândit pentru a deservi atât efectivele militare naționale din forțele navale, terestre și aeriene localizate în zonă, cât și efectivele militare aliate, dispuse în principal în Baza Kogălniceanu. ”Este un spital multifuncțional care va deservi intregul flanc sud estic al NATO”, a subliniat Babuș.

El a amintit că în urmă cu două săptămâni comisiile de apărare au aprobat alocarea a 2,4 milioane de euro, bani din bugetul național pentru extinderea bazei militare Mihail Kogălniceanu: ”Acolo vor fi cantonate efective militare, care au nevoie de suport medical. În acest context, MApN a luat în calcul necesitatea acestei investiții strategice nu numai pentru România, ci și pentru flancul sud estic NATO”, a încheiat Radu Babuș.

Aproape glumind, Radu Babuș a mărturisit că parlamentarii din județele din nord fac haz de necazul colegilor din Constanța, spunându-le: ”O să aveți spital regional militar când o să mergem noi pe autostrada din zona Moldovei”