Kovesi a fost revocată din fruntea DNA. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare, punând capăt unei crize politice fără precedent, în care decizia CCR a fost timp de 30 de zile obiectul unui război politic, în care cele două tabere s-au confruntat fără menajamente.
Mișcarea lui Klaus Iohannis lasă fără obiect presiunile exercitate de Liviu Dragnea asupra lui Călin Popescu Tăriceanu pentru suspendarea Președintelui și duce jocul politic la un alt nivel.
De aici încolo, odată cu plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, este de așteptat ca atitudinea Președintelui în privința blocării legilor justiției, pentru a-și susține platforma de consolidare a statului de drept, pentru a continua lupta impotriva coruptiei să devină mult mai dură.
Revocarea lui Kovesi reprezintă un pas tactic care arată determinarea lui Klaus Iohannis de a nu-l lăsa pe Liviu Dragnea să preia conducerea statului, să modifice ceea ce s-a făcut până acum, subiectul modificării Codurilor reprezentând viitoarea platformă electorală pentru alegerile prezidențiale.
Ca și până acum, în ciuda revocării lui Laura Codruța Kovesi, Presedintele Iohannis se va bucura de sprijinul partenerilor externi, iar adepții săi vor spune că a demonstrat că este un președinte corect, care a luat o decizie înțeleaptă.
Nu același lucru se va întâmpla cu Liviu Dragnea, care va fi lipsit de un argument important în lupta cu Klaus Iohannis. Toate semnalele de până acum de la Cotroceni arată că modificarile la legile justitiei nu vor fi acceptate, iar Iohannis se va folosi de toate căile pentru a le bloca, nu va fi acceptata influența PSD la DNA, nu va fi acceptată o nouă conducere care să nu fie validată de CSM și care poate oferi garanții de independență.
Decizia lui Klaus Iohannis este un răspuns și pentru partenerii externi care vor de la Presedinte să se lupte cu Liviu Dragnea pe armele specifice politicului, nu altfel. Adepții președintelui spun că acesta nu este ajutat de nici un stat paralel, pentru ca nu există un stat paralel. Există doar cei care vor să pună în aplicare legea, cei care vor să apere democrația, cei care se implică pentru a bloca PSD-ul lui Dragnea.
O eventuala suspendare a presedintelui nu le-ar fi ieșit celor de la PSD, iar președintele Iohannis ar fi ieșit din aceasta suspendare mai puternic din punct de vedere politic. Însă Klaus Iohannis va trebui să explice că nu a gândit acest fapt din perspectiva politică, ci a arătat că respectă o decizie a CCR pentru a nu stopa un abuz cu un alt abuz, așa cum a spus și purtătorul de cuvânt al Președinției.
Este clar că Iohannis a sprijinit-o mereu pe Kovesi, nu pentru omul Laura Codruta Kovesi, ci pentru instituția pe care o reprezintă, instituție de care aceasta s-a lipit ca marca de scrisoare. Președintele Iohannis a procedat corect, iar revocarea Codrutei Kovesi a fost un rău necesar. Presedintele este obligat de lege să respecte deciziile CCR. Nimeni nu este mai presus de lege, iar Klaus Iohannis a demonstrat asta astăzi, punând capăt, așa cum spuneam unei crize politice. Iohannis a ales echilbrul, în locul unei confruntări cu efecte dezastruoase pentru țară.
După respectarea deciziei CCR, se poate transmite tuturor că echilibrul politic in România va fi menținut - dar și că lupta continuă, că Președintele nu va accepta demantelarea puterilor instituțiilor care se opun încercărilor PSD.
Aripa pro-Iohannis va avea un discurs prin care va arăta că PSD nu va putea să facă ce vrea în România, iar legile adoptate in aceasta sesiune vor fi intoarse in Parlament de presedintele Iohannis.
Prin răstimpul lung în care a citit decizia CCR, Klaus Iohannis a demonstrat că nu se lasă intimidat de PSD. A blocat OUG 13, în mod previzibil nu va promulga legile justitiei, la fel de previzibil nu va promulga codurile penale modificate, va continua sa conteste la CCR alte legi, avertizează asupra pierderii de fonduri europene,
Presedintele Klaus Iohannis a început odată cu revocarea lui Kovesi un drum spre prezidențiale, în care va acționa și reacționa ca cel mai important actor anti-PSD.