Procurorii de la DIICOT - Structura Centrală a anunțat că au destructurat o rețea formată din persoane surdo - mute, care exploatau alte persoane, care avea aceleași dizabilități, pentru a vinde diverse produse și a produce bani pentru șefii grupării. În dosar se face referire și la o fraudă în dauna statului italian.
Anchetatorii susțin că rețeaua funcționa din anul 2017, atunci când mai multe persoane, de regulă surdo-mute, au ales să se organizeze pentru a produce mari sume de bani, de pe urma exploatării milei călătorilor.
Cei care au lucrat pentru această rețea erau tot persoane surdo mute care era obligate să umble toată ziua cu trenurile plecând din București, spre diferite destinații, pentru a vinde diverse produse.
”În cauză s-a reținut faptul, în anul 2017, mai mulți suspecți (persoane cu dizabilități auditive și de vorbire) au constituit un grup infracțional organizat, în scopul principal de săvârșire a infracțiunii de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficiențe auditive și de vorbire. Suspecții au racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord și le-au constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior însușindu-și în totalitate sumele astfel obținute. În situația în care persoanele vătămate au refuzat, au fost amenințate, date jos din trenuri și puse în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe”, informează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Antidrog (DIICOT).
Își terorizau victimele
De asemenea, ancheta a demonstrat că șefii rețelei își adăposteau victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată in apropierea Gării de Nord.
Apoi prin constrângere morală sau fizică, le-au determinat pe acestea să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape în totalitate de membrii grupării.
”Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forțată, liderii grupului infracțional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate, să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obținerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian au fost însușite, în totalitate, de către grupul infracțional organizat”, mai arată DIICOT.
Au fost făcute șase percheziții
În acest dosar, la data de 24.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat șase percheziții domiciliare în municipiul București și pe raza județelor Ialomița, Galați și Timiș.
Persoanele inculpate sunt acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, șantaj în formă continuată și fals material în înscrisuri oficiale.