Rețeaua căldărarilor analfabeți din Sintești a spălat milioane de dolari în China și a dat țeapă Romtelecom

Poate cei mai cunoscuți țigani din țară, căldărarii din Sintești, au fost, din nou, „călcați” de mascați, după ce anchetatorii din Giurgiu au descoperit că au pus la cale un circuit evazionist uriaș, care se întinde în 19 județe din România, și în București și ajunge taman în Asia. Pe urma banilor spălați prin intermediul a două firme conduse de doi localnici analfabeți, în aceeași perioadă în care mulți dintre aceștia au fost cercetați în „Dosarul bancherilor”, oamenii legii caută să dea recupereze peste 4,5 milioane de dolari, trimiși în China, sub forma unor achiziții fictive.

Timp de cel puțin doi ani de zile, căldărarii din satul devenit celebru pentru palatele țigănești cu turnulețe, au reușit să fenteze statul român prin intermediul unei rețele evazioniste care cuprindea 103 membri. Printre aceștia se numără administratorii firmelor SC Davis Complet Construct SRL și SC Center Prod Metal SRL, ai căror „patroni” stau, de fapt, în corturi și sunt analfabeți, după cum au dezvăluit surse judiciare. În spatele lor, însă, sunt ștabii, care stau în palatele cu turnulețe, înșiruite de-a lungul șoselei ce străbate satul din comuna Vidra, județul Ilfov. Până în prezent, oamenii legii au stabilit că, prin intermediul celor două firme, „patronii” au făcut achiziții fictive de mărfuri sau au organizat spectacole, doar pe hârtie. În urma acestei inginerii financiare, statul român ar fi fost păgubit cu 6,5 milioane de dolari americani. Cea mai mare parte din sumă, 4,5 milioane de dolari, ar fi fost transferată din conturile bancare ale celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, țară unde erau simulate, de asemenea, operațiuni nereale. Acolo, susțin surse din rândul anchetatorilor, banii au fost retrași, iar acum sunt căutați cei care au scos sumele cash.

150 de firme fantomă

Localnicii din Sintești au fost ținta anchetatorilor, ani la rând, în special pentru implicarea în afaceri ilegale cu fier vechi și în circuite evazioniste. Anchetatorii ne-au explicat, acum, cum funcționa circuit cu ramificații până în China. Firmele emiteau facturi, prin intermediari, către aproximativ 150 de alte societăți comerciale, facturi ce reprezentau diverse livrări de mărfuri și bunuri (legume, fructe, utilaje industriale) și prestări de servicii în domeniile: organizării de spectacole, construcții, achiziții de vinuri italiene. În realitate, toate acestea nu erau reale.

Beneficiarii facturilor au efectuat transferuri de bani prin diferite conturi. O parte din sumele obținute au fost retrase în numerar, iar alții au fost schimbați în 4,5 mil. USD, în China, țară unde erau simulate, de asemenea, operațiuni nereale.

Percheziții în 19 județe

Pe urma sesizărilor venite de la Fisc, oamenii legii au declanșat ancheta, la cinci ani după ce a funcționat acest circuit evazionist. Polițiștii de investigare a criminalității economice și jandarmi din trei județe au efecuat 197 de percheziții la sediile declarate ale societăților implicate în acest circuit și la domiciliile celor vizați, din Capitală și din 19 județe: Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu. Cele 103 persoane identificate de anchetatori au fost aduse, ieri, la audieri, fiind acuzați de evaziune fiscală și spălarea banilor.

 

Atunci a ieșit la iveală faptul că localnicii din Sintești luau, de la BRD, credite prin intermediul unor firme fantomă, pentru care declarau cifre de afaceri supraevaluate

Complici cu miliardarii

Perioada în care s-au făcut tranzacțiile ilegale din acest dosar, instrumentat de Parchetul Giurgiu, coincide cu cea în care erau anchetate personajele implicate în „Dosarul bancherilor”, 2012-2014.. Unul dintre cei vizați de anchetatori a fost afaceristul Remus Truică, despre care s-a spus că ar fi fost principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos, 15 ajungând la persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct. S-a precizat, atunci, că suma 35 milioane de euro obținută, în acest mod, a fost scoasă din ţară prin conturi deschise de Truică şi prietenul său, Cristian Relu Aparaschivei, în Monaco, Elveţia, Austria şi Cipru. Ulterior, banii ar fi ajuns în bunuri de lux, imobile şi ambarcaţiuni. În acest caz, procurorii DIICOT au trimis în judecata aproximativ 40 de persoane acuzate de fraude bancare, prin utilizarea unor documente falsificate. Nume grele au ajuns în fața instanței: generalul în rezerva DIE, Dragoș Diaconescu - arestat în perioada 1 noiembrie 2012 - 27 februarie 2013, afaceristul Daniel Ruse - un personaj al lumii interlope din Oltenița, afaceristul Mihai Stan și vicepreședintele BRD, Claudiu Cercel.

Țeapă la Romtelecom

Una dintre societățile țepuite de patronii analfabeți este Romtelecom. Surse judiciare au dezvăluit că societatea a încheiat contract cu o firmă pentru repararea unor cabine telefonice. La rândul ei, această societate a subcontractat lucrarea celor două firme vizate de perchezițiile de astăzi, SC Davis Complet Construct SRL și SC Center Prod Metal SRL.