Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la uniunea Europeană ar putea fi amânate până în luna martie. Premierul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că Republica Moldova a realizat în proporție de 94 la sută recomandările Comisiei Europene.
Republica Moldova în Uniunea Europeană. Premierul Dorin Recean a admis că deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi amânată la apropiatul summit al liderilor europeni: ”Dacă nu va fi luată această decizie în decembrie, atunci în martie, dacă nu în martie, oricum se va întâmpla, spune premierul.
Republica Moldova trebuie să muncească în continuare pentru că reformele, care sunt realizate, și legislația, care este ajustată, sunt pentru cetățenii Republicii Moldova. Noi construim Europa acasă absolut în toate domeniile. Noi avem făcută deja alegerea și avem ferma convingere că vom deschide negocierile, declară Dorin Recean”. Recean a mai că Republica Moldova a realizat în proporție de 94 la sută recomandările Comisiei Europene.
Republica Moldova în Uniunea Europeană
La rândul său, cercetătoare în politica externă și diplomația UE la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională de la Londra, Dorina Baltag, prognozează că decizia privind deschiderea negocierilor de aderare se va lua mai curând în martie, când Comisia Europeană va veni cu încă un raport de evaluare a îndeplinirii condițiilor.
Experta subliniază că a fost pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, când Comisia a dat undă verde negocierilor înainte ca țările candidate, Republica Moldova și Ucraina, să îndeplinească pe deplin condițiile prealabile.
Analistul politic Igor Boțan spune că pentru Republica Moldova este foarte important ca un eventual vot final favorabil să fie cât mai repede, așa încât prima conferință interguvernamentală de negociere să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare din vară, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului, când Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională.
Ungaria ar putea bloca procesul de aderare al Moldovei la UE
Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, a spus că deschiderea negocierilor de aderare e o decizie strict politică a Consiliului European și ea nu depinde de lecțiile făcute sau nefăcute de către Republica Moldova: ”Majoritatea statelor membre sunt pentru, însă Ungaria ar putea bloca procesul în cazul Ucraina și, automat, a Republicii Moldova. Potrivit expertului, decizia ca lansarea negocierilor să aibă loc la pachet pentru cele două state nu aparține Chișinăului sau Kievului, ci vizează aranjamente din interiorul Uniunii Europene”.