Republica Moldova a urcat constant, în ultimul deceniu, în clasamentele internaționale care măsoară percepția asupra corupției.
Potrivit Indicelui de Percepție a Corupției (IPC) pentru anul 2023, lansat de Transparency International (TI), Republica Moldova a înregistrat 42 de puncte.
Tot mai mulți oameni din Republica Moldova raportează actele de corupție
În ultimii cinci ani, Republica Moldova și-a îmbunătățit scorul cu 10 puncte și a reușit să urce în clasamentul de percepție a corupției.
Totodată, cetățenii moldoveni au devenit tot mai activi în raportarea cazurilor de corupție, mai constată raportul.
Potrivit Centrului Național pentru Combaterea Corupției (NCC), în ultimul an, numărul de mesaje primite pe linia telefonică a agenției a crescut.+10 puncte timp de 5 ani.
Republica Moldova și-a îmbunătățit poziția
Conform Indicele de percepție a corupției din 2023, Republica Moldova se află pe locul 80 dintre cele 180 de țări monitorizate. În 2022, era pe locul 91 (39 de puncte). În ultimii cinci ani, scorul Republicii Moldova a crescut cu 10 puncte (în 2019 – 32 de puncte, în 2020 – 34, în 2021 – 36, în 2022 – 39, în 2023 – 42 de puncte).
Printre realizările incluse în IPC 2023 se numără aprobarea mai multor legi și politici care vizează combaterea corupției, inclusiv Legea privind accesul la informații importante pentru public și Programul național de integritate și anticorupție pentru 2024-2028.
Mai mult, anul trecut au fost aprobate Platforma pentru dialog și participare civilă la procesul decizional al parlamentului, noi componențe ale Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP).
Ce probleme mai are lupta anticorupție
Republica Moldova are însă și destule deficiențe în combaterea corupției. Deși numărul dosarelor intentate împotriva oficialilor de rang înalt a crescut în 2023, rata condamnărilor rămâne modestă.
De asemenea, Transparency International arată că cei implicați în „furtul miliardului” nu au fost niciodată pedepsiți, în plus, „nici un leu din banii scoși ilegal din sistemul bancar nu a fost înapoiat vreodată trezoreriei statului”.
Directorul Transparency International, François Valerian, spune că Republica Moldova ar trebui să fie decisivă în lupta împotriva corupției, precum și să-și consolideze sistemul judiciar. „La fel ca multe țări din lume, Moldova trebuie acum să facă față următoarei provocări - consolidarea sistemului judiciar, care va face posibilă urmărirea penală și pedepsirea mai eficientă a actelor de corupție”, a declarat directorul Transparency International.