Republica Moldova urmează să părăsească Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) în data de 8 februarie, dar pentru a definitiva procedura trebuie să achite o datorie la cotizaţia de membru de circa 6,5 milioane de lei moldoveneşti (341. 225 de dolari)
Republica Moldova ar urma să părăsească Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) la începutul lunii februarie. Însă, pentru finalizarea procedurilor, trebuie să acopere costurile cotizației de membru care însumează aproximativ 341.000 de dolari.
Republica Moldova, tot mai aproape de UE
În acest sens, executivul din Republica Moldova a elaborat un proiect de hotărâre pentru achitarea din bugetul de stat pe anul în curs achitarea cotelor de mebru și a datoriilor din organismul CSI. Proiectul aparține Ministerului de Finanțe de la Chișinău și a fost propus spre consultare publică.
Astfel, în bugetul de stat a fost prevăzut suplimentar suma de 56,5 milioane de lei lei moldovenești. Din care 9,5 milioane vor fi distribuiți pentru achitarea cotizației de membru la Consiliul Europei. Alte 4,5 milioane de lei vor ajunge Organizația Națiunilor Unite.
În total, datoria Republicii Moldova față de Adunarea Interparlamentară a CSI se ridică la aproximativ 6,46 milioane de lei moldovenești, echivalentul a 341.225 de dolari, potrivit Agerpres.
Datorii de 341.225 de dolari
„Evidenţiem că achitarea datoriei faţă de Adunarea Interparlamentară a CSI este condiţionată de termenul limită (08.02.2024) pentru finalizarea procesului de denunţare a calităţii de membru a Republicii Moldovei", se precizează în documentul Ministerului Finanţelor de la Chişinău.
Republica Moldova deține statul de membru în 59 de organizații internaționale și regionale. Dintre care cinci organizații parlamentare și 54 oraganizații internaționale.
La scurt timp după invazia Rusiei din 24 februarie 2022, autoritățile din Chișinău au redus participarea țării la sedințele CSI. După obținerea statului de stat candidat pentru aderare UE, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu a anunțat suspendarea participării Moldovei pe platforma CSI.
Republica Moldova este al patrulea stat care se retrage din CSI
Drapelul Republicii Moldova nu a fost arborat la ultimul summit al Congresului Statelor Independente din 26-27 decembrie.
CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), Acordul privind înființarea Comunității Statelor Independente" (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).
Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. La finalul anului 1993 a aderat și Georgia, însă în 2009 după intervenția trupelor rusești Georgia se retrage. Iar Ucraina se retrage în martie 2014 după anexarea Crimeei.