Aderarea Republicii Moldova la UE. Vicepremierul care va conduce echipa de negociatori

Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Republicii Moldova, Dumitru Recean, a anunțat că negociator-șef în procesul de aderare la Uniunea Europeană va fi un vicepremier. Guvernul de la Chișinău are patru vicepremieri.

Republica Moldova se pregătește pentru începerea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană. În acest context, se pregătește și echipa de negociatori. Premierul Dorin Recean a anunțat, fără să dea un nume, că echipa de negociatori va fi condusă de un vicepremier. Însă, potrivit surselor politice, în cărți se află Nicu Popescu.

Republica Moldova are patru vicepremieri:

-Nicu Popescu, vicepremier, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu, vicepremier al Republicii Moldova. Sursa foto: gov.md

-Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

-Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare

-Vladimir Bolea, vicepremier, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Dorin Recean a spus că negociatorul-șef va trebui să interacționeze și să colaboreze cu responsabilii grupurilor de lucru pe toate cele 35 de capitole de negociere.

„Echipa de negociatori va fi condusă de vicepremier, după care va fi asistată foarte mult de conducătorii celor șase clustere. Fiecare cluster reprezintă un anumit domeniu. Este un exercițiu foarte laborios, responsabil, și care presupune o înțelegere profundă a acquis-ului comunitar și a realității Republicii Moldova. Vicepremierul corespunzător, negociatorul-șef, va fi asistat de Biroul de Integrare Europeană care deja a fost aprobat. Acolo va fi asistat de aproximativ 40 de persoane. În felul acesta, vom asigura interacțiunea, pe de o parte, a tuturor instituțiilor publice, iar pe de altă parte, a negociatorilor”, a declarat Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reamintim că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat, pe 14 decembrie, că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Maia Sandu contează pe sprijinul României

După votul pozitiv al Consiliului European urmează un proces de evaluare sau „screening” al legislației din RePublica Moldova pentru a se analiza în ce măsură aceasta corespunde cu cadrul legal european. Ulterior, vor începe negocierile propriu-zise pe marginea celor 33 de capitole.

Imediat după anunțul Consiliului European, președintele Maia Sandu a spus că autoritățile Republicii Moldova contează pe sprijinul României și a altor țări membre ale UE în procesul de pregătire a negocierilor pentru aderare. Ea a menționat că Guvernul deja antrenează oameni-cheie care au realizat aceste procese în România.

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

„Ei vin pe post de consultanți. Unii vin pe o perioadă mai scurtă, alții vin permanent. Primul lucru este să înțelegem ce trebuie să facem. După care să vedem cum putem face lucrurile acestea mai ușor. Mai repede, inclusiv să putem să beneficiem de acele legi care au fost traduse. Să înțelegem când putem să ne asumăm această transformare. E un proces complex”, a precizat Maia Sandu.