Nu tu o cafteală, niciun cap spart, nicio garagață „colo-șa”. Nici alegerile nu mai sunt ce au fost. Parcă toată lumea din Ilfov ar fi știut deja cine o „să se aleagă” primari
Spre deosebire de scrutinurile din anii trecuți alegerile în Ilfov au bătut recordul la cumințenie. Pe deoparte e și normal, din moment ce alegerile sunt într-un singur tur și sistemul electronic de verificare a vourilor fac imposibil traseismul electoral. La Voluntari, Pandele e favoritul necontestat nici măcar de cei mai aprigi preopinenți. La Jilva, în pole-position s-a plasat tot Mladin, primarul penal, iar la Mogoșoaia fieful lui Precup nu prea are cum să fie spart. Poate doar la Snagov primarul poreclit Coteț ar putea să-și piardă fotoliul, dar nici asta nu e foarte sigur.
La Mogoșoaia și cârnații țin cu primarul Precup
„La noi, aicea, la Mogoșoaia, nu prea sunt contracandidați. E împăcăciune...”, e tulburător de sincer, agentul principal șef Dinu Marian, unul din polițiștii însărcinat cu vegherea procesului elctoral. În fața secțiilor 200,201 și 201 erau strânși, la amiază, circa 40-50 de inși care se uitau atent și semnificativ la cine intră la vot. Dar doar atât. Iar la cârciuma „La Nas” intrarea în parcul Mogoșoaia n-ai loc să te așezi la masă. Votanții, fie ei localnici sau veniți de la București au dat năvală profitând de vremea frumoasă. Cârnații și mititeii sfârăie îmbietor pe grătar, iar o simplă comandă poate să dureze și peste o jumătate de oră. Nea Marius, grataragiul poreclit „Nas”, nu mai prididește. Și e și mulțumit. Frate-său, cel mai mare cârnățar din comună și viceprimar, până anul acesta, are mari șanse să rămână la putere.
Pacea de la Snagov
Un singur incident a fost semnalat de un ONG care avea observatori la Snagov, mai exact la secția 218, de la Căminul Cultural din Ghermănești.Și ăla demn să te umfle râsul când te gândești la bătăile care au avut la scrutinurile trecute în localitățile limitrofe capitalei. În speță o femeie, Mihalea Lungu – observator din partea Expert Forum – l-a reclamat pe președintele Biroului Electoral al Circumscripției, Constantin Dorobanțu, că ar fi țipat la dumneaei la deschiderea secției. Omul s-a apărat că așa ar fi, de fapt, vocea sa, mai autoritară. Într-un final, cei doi s-au împăcat, apropae fraternizând, colegial. În rest, lupta e strânsă.
Umbra lui Condrea bântuie străzile din Corbeanca
Nici de alegeri, localnicii din Corbeanca nu au abandonat moartea lui Dan Condrea. În interiorul secției de votare, de vizavi de sediul poliției rurale, un nene între două vârste face discordanță cu restul alegătorilor și al oficialităților. Îl cheamă Mihai Ispas, candiează la o funcție de consilier și are pe el doar niște budigăi largi, un tricou al Angliei și șlapi. „N-are lumea treabă cu mortu’ ăla! Nicoodată nu s-a vorbit de el. Da’ io pot să vă zic cum fură ăștia pământuri, pe mână cu Judecătoria și Parchetul Buftea!”. Pe o băncuță din fața școlii, nea Titi Marcu, inginer zootehnist la pensie, îl aprobă: „Io care-s pensionar, și care vorbesc cu unii și cu alții nu știam de el…”. Și o dă pe of-ul său: „Aici, cu toate că 70% din populație e de-o prostie crasă, lumea e cu peneleu!”. Ramona Ursuleanu, o corbeșteancă de 35 de ani măritată în Capitală, e cu tot clanul pe bancă, pe strada principală. „Auzisem de scandalul Hexi, da’ pe el nu l-am văzut p-aici. Chiar în ziua aia m-am plimbat cu bicicleta unde a murit. Nu era nicio mașină și, să știți, p-acolo se merge tare că e drum drept!”, turuie femeia.
Iar Monica Cristina Zamfir, șefa secției de votare din satul aparținător Tamaș conchide, elcovent: „Dacă nu se omora pe drumul spre Buftea nimeni nu-l știa aici!”. (Mihnea-Petru Pârvu)