REPER îl acuză pe Predoiu de ipocrizie, după accidentul de la 2 Mai. Dar uită de ipocrizia lor

Dacian Cioloș / Sursă foto: Razvan Valcaneantu/ EVZ

REPER i-a cerut ministrului Cătălin Predoiu să prezinte în Parlament rapoarte detaliate despre dotările poliţiei rutiere cu teste de depistare a alcoolului şi drogurilor. Cerințele partidului condus de Dacian Cioloș vin în contextul accidentului de la 2 Mai. În luna mai, REPER cerea dezincriminarea consumului de canabis.

REPER cere ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, explicații după tragedia de la 2 Mai. Partidul condus de Dacian Cioloș vrea ca ministrul să prezinte public în Parlament rapoarte detaliate despre dotările poliţiei rutiere cu teste de depistare a alcoolului şi drogurilor.

De asemenea, REPER cere rapoarte privind dosarele aflate în lucru la BCCO pe trafic de droguri. Predoiu ar mai trebui să prezinte și în ce stadiu sunt anchetele privind rețelele de trafic de droguri. În tot acest timp, ministrul Afacerilor Interne a trimis Corpul de Control la Constanță.

În ciuda acestui lucru, reprezentanții REPER consideră că o anchetă internă nu este suficientă. Partidul lui Dacian Cioloș amintește că șoferul drogat de la 2 Mai are 19 ani și avea antecedente cu drogurile. Mai mult decât atât, tânărul a fost iertat de instanță în 2022 pentru posesie de droguri. În mașina șoferului au fost găsite substanțe interzise chiar în seara accidentului.

Numai că REPER uită că deputații partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus în luna mai un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame. Deci cum e, domnule Cioloș? E bine cu drogurile sau nu?

REPER, cerințe pentru Cătălin Predoiu

„Era în mod evident într-o stare care a ridicat suspiciuni şi a justificat oprirea în trafic şi conducerea la secţia de poliţie pentru control. Şi cu toate acestea e lăsat să plece, la volan? Nu, domnule ministru Predoiu, Corpul de Control trebuie să vă răspundă la mai multe întrebări, care domină dezbaterea publică de mai mulţi ani.

Cătălin Predoiu, cerințe din partea REPER / Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cocaina din Deltă, atentatul din Arad, avioanele cu ţigări de contrabandă nedetectate de nimeni când trec frontiera, sunt multe probleme structurale pe care le-au acumulat structurile care ar trebui să ne păzească şi să menţină ordinea publică.

E necesară prezenţa dumneavoastră în Parlament, imediat ce se va relua sesiunea de toamnă, pentru a explica planul de ansamblu pentru a corecta erorile ce costă vieţi omeneşti”, a transmis  Dragoş Pîslaru, copreşedinte al REPER.

Problema deficitului de personal din Poliție

Reprezentanții REPER susțin că există un deficit de personal în Poliție care a fost provocat de Guvernul lui Victor Ponta. Fostul premier este acuzat că a permis pensionările anticipate în sistem. Mai mult decât atât, REPER îl acuză pe Cătălin Predoiu de ipocrizie pentru că se plânge de deficitul de personal, după ce PSD și PNL s-au aflat la guvernare în ultimii ani.

REPER îi cere ministrului de Interne ca pedepsele pentru traficanții de droguri să fie mai aspre. De asemenea, partidul din opoziție vrea ca și consumatorii să fie pedepsiți pentru fapta lor fără să fie menajați. REPER avertizează că problema traficului și consumului de droguri va crește dacă autoritățile nu vor aplica legile în vigoare.

România trebuie să investească pentru reducerea consumului de droguri

Partidul lui Dacian Cioloș susține că politica autorităților de reducere a consumului de droguri se vede în accidentul de la 2 Mai, în urmă căruia două persoane au murit. Ramona Strugariu, co-președinta REPER, a explicat că tendința la nivel european este de a investi în reducerea riscurilor pentru tinerii consumatori de droguri.

De asemenea, autoritățile trebuie să colaboreze cu ONG-urile de specialitate în ceea ce privește prevenția, conștientizarea și asistența pentru consumatorii de droguri. Strugariu afirmă că aceste probleme nu au fost abordate corect de guvernele PSD și PNL. Co-președinte REPER consideră că mărirea pedepselor nu reprezintă o rezolvare a problemei.

„Falimentul statului român în politica de reducere a consumului şi traficului de droguri se vede cu ocazia acestei tragedii. Pedepsele pentru traficanţi trebuie să fie aspre şi combaterea criminalităţii organizate cu adevărat eficientă, cu autorităţi de aplicare a legii care să apere legea, nu să menajeze beizadele.

Pedepsele fără măsuri de acompaniament pentru consumatori şi categorii vulnerabile, precum şi centre pentru tratarea adicţiilor, care ţin de o politică solidă de sănătate publică, nu rezolvă nimic. Problema va creşte şi pierdem tot mai multe vieţi de tineri pentru că ignorăm şi aplicarea legii, şi  sănătatea publică”, a explicat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER, în comunicatul de presă.

Proiect de lege pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu

Este important de precizat că deputații partidului REPER Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda au depus în luna mai un proiect de lege care prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame.

Propunerea legislativă are nevoie pentru a intra în vigoare de votul Parlamentului. Proiectul presupune înlăturarea sancțiunilor penale, precum închisoarea,  și amendă penală. REPER susține înlocuirea cu o amendă contravențională între 1.000 și 3.000 de lei pentru posesia de cantități mici de canabis.

REPER susține că inițiativa legislativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a țărilor din Occident, cu cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC).