După abdicarea sa fostul suveran al României a revenit în țara sa abia după 43 de ani. A fost gonit de autoritățile regimului Ion Iliescu. Abia în 1997 Regele Mihai I și-a recăpătat cetățenia țării pe care a condus-o de două ori, între 20 iunie 1927 și 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947
La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, sosește pe aeroportul Otopeni și intră în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele antecesorilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun. Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi sunt opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara. În 1992, la trei ani după revoluția Română din 1989, prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sfintelor Paști. Regele a fost întâmpinat de populație cu o simpatie deosebită. În București, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul președintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.
1993. Izgonit de pe aeroportul Otopeni
În 1993, pe 9 noiembrie, Regele își anunță intenția de a reveni în țară, în vizită, dar Ministerul de Externe refuză să-i acorde viza de intrare, deoarece pe paşaportul Regelui Mihai şi pe cel al Reginei Ana scrie „Majestate Regală”. Trece un an și Regele riscă din nou. Pe 7 octombrie 1994, președintele Ion Iliescu refuză să permită Regelui Mihai I accesul pe teritoriul României, deși aceasta aterizează pe Aeroportul Otopeni. Regele s-a văzut nevoit să urce din nou în avion şi să se reîntoarcă la Paris. „Regele Mihai nu a fost lăsat să intre în ţară” - titra Evenimentul zilei, din care mai aflam că „negocierile” au durat 75 de minute. Dinu Patriciu, prezent la Otopeni, acuză autoritățile de abuz. „2.000 de oameni l-au aşteptat pe Rege la aeroport” - este un alt titlu. În zadar. A plecat la Paris cu același avion cu care sosise. Mai mult, o lună mai târziu, în noiembrie 1994, PDSR solicită, în plenul Camerei Deputaţilor, declararea Regelui Mihai „persona non grata” pe teritoriul României.
1997. Regele primește pașaport românesc
Punctul de cotitură în relația Regelui cu propria patrie apare în 1997, când regimul CDR îi oferă Regelui paşaport românesc. După înfrângerea lui Ion Iliescu la alegerile prezidenţiale, președintele Emil Constantinescu i-a reactivat regelui Mihai cetățenia română și i-a permis să își reviziteze țara când dorește el. Pe 3 februarie 1997, PNŢCD consideră că Regele poate reveni fără condiţii prealabile. Pe 1 martie, Regele Mihai revine în țară și ziua următoare primește un nou pașaport românesc pe care scrie „Mihai I - cetățean român”. Pe 4 martie, Regele Mihai şi preşedintele Emil Constantinescu ajung la un acord privind promovarea de către fostul suveran a intereselor Romaniei pe lângă ţările membre NATO.