EVZ vă prezintă povestea deținutului Alistar, care a reușit să stoarcă bani de la mai mulți afaceriști, „pentru cauze nobile”.
Cătălin Alistar (38 de ani), un simplu deținut din Bacău, a reușit să profite de faptul că o cartelă prepay se poate cumpăra fără completarea datelor personale și a pus la punct o escrocherie ingenioasă. La adăpostul lipsei datelor privind utilizatorul cartelei de telefonie, acesta a păcălit oameni de afaceri cărora le-a cerut bani în numele unor miniștri, senatori sau chiar din partea Preafericitului Daniel.
Ultima lovitură
Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alistar, în aprilie 2014, la o pedeapsă totală de opt ani de închisoare cu executare după ce acesta a înșelat patru afaceriști cărora le-a cerut donații.
Aflat în Penitenciarul Iași unde a fost închis tot pentru înșelătorie, escrocul a făcut rost, în 2013, de o cartelă prepay de pe care a sunat oamenii de afaceri cărora le-a cerut donații. Alistar a pretins că sună în numele ministrului, sau chiar că este, Dan Șova. Beneficiind de faptul că a folosit o cartelă prepay, Alistar a fost sigur că nu va fi prins. A fost dat de gol când s-au descoperit beneficiarii conturilor bancare unde se făceau donațiile pentru falsul „Șova”. În plus, la un control în celula sa, a fost descoperit și telefonul cu codul în care a fost introdusă cartela cu numărul folosit la înșelătorie.
Victimele celebre ale regelui escroc
Printre afaceriștii păcăliți de Alistar se numără:
Cătălin Cristian Stăncic, cel căruia Gheorghe Bunea, baronul PSD Brăila, îi acorda contracte preferențiale.
Costin Gimi Palada, denunțător în dosarul DNA ce-l privește pe Mircea Cosma, președintele CJ Prahova.
Octavian Bălțoi, un afacerist bogat din zona Olteniei.
Gheorghe Manolea, important afacerist din Buzău și asociat cu Sebastian Ghiță la o firmă de viticultură.
Nicolae Onea, patronul de la societatea CONI Prahova.
Mai întâi a fost Preafericitul
„Bună ziua, vă sun din partea Patriarhului României, Preafericitul Daniel”, își începea discursul telefonic Alistar, în urmă cu șapte ani, când și-a lansat metoda. Cerea bani de la ministere, bănci sau firme. A sunat-o și pe șefa Loteriei Române de la vremea respectivă, Liliana Mincă.
Tot în 2007, a pretins că este senatorul Ioan Talpeș (parlamentar în acel an). Escrocheria a dus și la condamnarea lui Miron Chiregi, un om de afaceri din Arad, care a încercat să cumpere influență de la falsul Talpeș. Alistar a primit o condamnare de șapte ani în 2010,
Și a fost și demnitar
Potrivit anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, patru oameni de afaceri au fost păcăliți