Regele cartelelor: deținutul care suna în numele lui Șova și al Patriarhului

EVZ vă prezintă povestea deținutului Alistar, care a reușit să stoarcă bani de la mai mulți afaceriști, „pentru cauze nobile”.

Cătălin Alistar (38 de ani), un simplu deținut din Bacău, a reușit să profite de faptul că o cartelă prepay se poate cumpăra fără completarea datelor personale și a pus la punct o escrocherie ingenioasă. La adăpostul lipsei datelor privind utilizatorul cartelei de telefonie, acesta a păcălit oameni de afaceri cărora le-a cerut bani în numele unor miniștri, senatori sau chiar din partea Preafericitului Daniel.

Ultima lovitură

Curtea de Apel București l-a condamnat pe Alistar, în aprilie 2014, la o pedeapsă totală de opt ani de închisoare cu executare după ce acesta a înșelat patru afaceriști cărora le-a cerut donații.

Aflat în Penitenciarul Iași unde a fost închis tot pentru înșelătorie, escrocul a făcut rost, în 2013, de o cartelă prepay de pe care a sunat oamenii de afaceri cărora le-a cerut donații. Alistar a pretins că sună în numele ministrului, sau chiar că este, Dan Șova. Beneficiind de faptul că a folosit o cartelă prepay, Alistar a fost sigur că nu va fi prins. A fost dat de gol când s-au descoperit beneficiarii conturilor bancare unde se făceau donațiile pentru falsul „Șova”. În plus, la un control în celula sa, a fost descoperit și telefonul cu codul în care a fost introdusă cartela cu numărul folosit la înșelătorie.

Victimele celebre ale regelui escroc

Printre afaceriștii păcăliți de Alistar se numără:

Cătălin Cristian Stăncic, cel căruia Gheorghe Bunea, baronul PSD Brăila, îi acorda contracte preferențiale.

Costin Gimi Palada, denunțător în dosarul DNA ce-l privește pe Mircea Cosma, președintele CJ Prahova.

Octavian Bălțoi, un afacerist bogat din zona Olteniei.

Gheorghe Manolea, important afacerist din Buzău și asociat cu Sebastian Ghiță la o firmă de viticultură.

Nicolae Onea, patronul de la societatea CONI Prahova.

Mihai Leonard Rotaru, cel care deține firma Rotary.

Mai întâi a fost Preafericitul

„Bună ziua, vă sun din partea Patriarhului României, Preafericitul Daniel”, își începea discursul telefonic Alistar, în urmă cu șapte ani, când și-a lansat metoda. Cerea bani de la ministere, bănci sau firme. A sunat-o și pe șefa Loteriei Române de la vremea respectivă, Liliana Mincă.

Apoi a devenit senatorul Talpeș

Tot în 2007, a pretins că este senatorul Ioan Talpeș (parlamentar în acel an). Escrocheria a dus și la condamnarea lui Miron Chiregi, un om de afaceri din Arad, care a încercat să cumpere influență de la falsul Talpeș. Alistar a primit o condamnare de șapte ani în 2010,

Și a fost și demnitar

Potrivit anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, patru oameni de afaceri au fost păcăliți de Cătălin Alistar, alias „demnitarul Dan Șova”. Escrocul pretindea că este chiar Dan Șova și preciza că o rudă a sa are probleme medicale, solicitând donații.