AFP scrie despre încercarea prin care a trecut preşedintele Basescu - al doilea referendum ce a avut ca miza demiterea sa. Iata ce caracterizare ii face jurnalistul AFP sefului suspendat al statului roman:
(...) "Potrivit primelor estimările oficiale, el ar trebui să rămână din nou preşedinte, întrucât rata de participare necesară de peste 50 la sută pentru destituirea lui nu a fost atinsă, duminică. Pentru cel aflat în fruntea României la intrarea ei în Uniunea Europeană în 2007, modernizarea unei ţări puse la încercare de decenii de dictatură comunistă a constituit o prioritate, aminteşte AFP.
"Reforma statului se face cu tumult, cu opoziţia, cu dispute", declara el înainte de a fi reales în 2009. La 60 de ani, acest bărbat care iubeşte băile de mulţime, a luat adesea în zeflemea o clasă politică pe care o critică pentru tergiversare şi, consideră el, tendinţa de a-şi păstra privilegiile într-o democraţie încă tânără. El se făleşte că a făcut să avanseze reforma justiţiei în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Diplomaţi străini îi recunosc angajamentul de a consolida independenţa justiţiei. (...)"
Cred ca aşa trebuie privite lucrurile, cu detaşare! Aştept de la analişti serioşi, sociologi în primul rând, să explice rezultatele finale ale referendumului deoarece cred că o asemenea cercetare temeinică ar fi pentru România un gen de computer tomograf pentru un bolnav de cancer. Trebuie să ştim de ce într-un sector ca acel al pesedistului Robert Negoiţă (sector 3), bucureştenii n-au ieşit la vot masiv ca să-l demită pe Traian Băsescu, măcar în acelaşi procent prin care şi-au ales primarul. Trebuie să ştim câţi pensionari (pentru că ei au avut un mesaj dedicat în campanie) au fost de dimineaţă la urne şi câţi tineri de până în 25 de ani au convingeri de stânga...etc, etc.
Deocamdată n-avem un rezultat final, însă şi câştigul ăsta la mustaţă e un semnal ale cetăţenilor pentru ambele tabere politice. Preşedintele (încă) suspendat a înţeles primul asta şi a ieşit cu o declaraţie în acest sens: "Reconcilierea societăţii devine principala mea misiune. De problemele cu Fondul FMI, cu pensiile, cu salariile să se ocupe domnul Victor Ponta, dacă ţine să mai rămână prim-ministru", a spus cel ce, probabil, se va întoarce la Cotroceni ca preşedintele ales al României.