Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” a intrat în dezbatere pe ordinea de zi a Senatului.
Comisia pentru constituţionalitate şi cea juridică a Senatului au inclus, marţi, pe ordinea de zi, de la ora 10.00, un raport privind iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, conform site-ului Senatului.
Senatorul USR Nicu Fălcoi, preşedintele comisiei de constituţionalitate, a trimis joia trecută o nouă solicitare către comisia juridică a Senatului în care a cerut urgentarea procesului legislativ în cazul iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”. Formaţiunea cere ca scrutinul să aibă loc în 6 decembrie.
USR a precizat că iniţiativa trebuie votată între 9-12 noiembrie pentru ca referendumul să fie organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, potrivit știripesurse.
Liderul senatorilor USR Radu Mihail a solicitat în şedinţa de marţea trecută a Biroului permanent al Senatului, urgentarea punerii în circuitul parlamentar a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. El a subliniat că a informat, săptămâna trecută, conducerea forului legislativ că aceasta este blocată nejustificat şi că termenul până la care comisia de constituţionalitate şi comisia juridică ar fi trebui să depună raportul era 29 iulie a.c.
Adoptată de Camera Deputaților
Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.
Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.
Inițiativa se aseamănă cu celebrul Punct 8 al Proclamației de la Timișoara, din 1990, care interzicea accesul în funcții publice al foștilor nomenclaturiști și colaboratori ai Securității.