Live Text. Referendum în Capitală. Întrebările la care trebuie să răspundă bucureștenii. Prezența la vot

Referendum în București Sursa foto: EVZ

Update. Până la ora 11,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 133.931 de cetăţeni, adică 7,49% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Conform AEP, au votat pe liste permanente 129.704 de alegători, pe liste suplimentare - 4.184, iar cu urna mobilă - 43. Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Bucureşti.

Pentru ca referendumul să fie valid, este necesară o prezenţă la urne de 30% din numărul alegătorilor.

Știrea inițială. Prezidențiale și referendum, în aceleași secții

Pe lângă alegerile prezidențiale, bucureștenii vor vota în această duminică și la referendum. Acesta a fost iniţiat de primarul general Nicușor Dan și cuprinde trei întrebări. Alegătorii din Capitală  vor vota atât la primul tur al prezidenţialelor, cât şi la referendum în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, dar pe buletine de vot separate, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central.

În București vor fi aproape 1.300 de secţii, care se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00.

Alegătorii care se vor afla la ora 21,00 la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.

Bucureştenii vor avea de ștampilat patru buletine de vot, unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum.

Cele trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului, au în componență câte patru pagini, în format A5.

Cum s-a ajuns la acest referendum

În data de 21 octombrie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat organizarea referendumului local pe data de 24 noiembrie, adică în același timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Cetățenii Capitalei trebuie să răspundă la trei întrebări.

Primele două întrebări au fost propuse de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, şi se referă modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector şi la eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti.

La iniţiativa PSD a fost adăugată, o a treia întrebare, printr-un amendament, care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

Ce trebuie să decidă bucureștenii

Alegătorii vor trebui să răspundă cu „DA" sau „NU" la următoarele trei întrebări:

1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Cum se votează la prezidențiale și referendum

Cetățenii cu drept de vot pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, prezenţa acestora la urne urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte.

Vor fi asigurate urne de vot separate pentru alegerile prezidențiale şi pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local şi se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri şi consultări.

De asemenea, alegătorul care optează să îşi exercite dreptul de vot la referendum şi îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul consultării populare, câte un exemplar din fiecare.

Alegătorii cu cetăţenie română care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat îşi pot exercita dreptul de vot la referendumul local indiferent de vechimea domiciliului sau a reşedinţei.

Atenție, sunt restricții după domiciliu

Alegătorii pot să voteze numai la secţia de unde este înscris în lista electorală permanentă, în cazul referendumului. De asemenea, alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti le este interzis să îşi exercite dreptul de vot la o altă secţie de votare decât cea la care sunt arondați conform domiciliului sau reşedinţei.

Alegeri, vot. Sursa foto: facebook / Autoritatea Electorală Permanentă

Sâmbătă, 23 noiembrie, au fost distribuite către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare următoarele materiale: un exemplar al listei electorale permanente pentru referendumul local, buletinele de vot, ştampila de control, ştampilele cu menţiunea „VOTAT”, formularele pentru încheierea proceselor-verbale, formularele listei electorale suplimentare şi ale extrasului din listele electorale, formularele necesare pentru consemnarea situaţiilor semnalate de sistemul informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal, câte un buletin de vot care va fi afişat la sediul secţiei de votare.

Tot sâmbătă, la sediul fiecărei secţii de votare a fost afişat câte un buletin de vot pentru fiecare întrebare a referendumului, vizat şi anulat de preşedintele biroului electoral de sector.

De asemenea, tot sâmbătă, între orele 18,00 şi 20,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare primește cererile de votare prin intermediul urnei speciale.

Când se vor afla rezultatele de la referendum

Voturile vor fi numărate voturile în termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării şi se vor încheia procesele-verbale. Dosarul conţinând procesele-verbale cu rezultatele votării va fi înaintat Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, precum și contestaţiile privitoare la operaţiunile biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot nule şi cele contestate, dosarele cuprinzând listele electorale utilizate şi ştampila de control.

Până miercuri, 27 noiembrie, birourile electorale de sector vor înainta procesele-verbale către Biroul Electoral Central, iar în termen de 24 de ore vor fi centralizate şi validate rezultatele referendumului.

De ce a vrut referendum Nicușor Dan

Primarul general Nicuşor Dan, iniţiator al referendumului, a explicat pe Facebook de ce e importantă această consultare:

  • este singura ocazie în care poţi decide cu adevărat ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plăteşti
  • poţi decide ca banii tăi să se materializeze în investiţii cu adevărat necesare pentru oraş
  • este dreptul bucureştenilor să se pronunţe despre felul în care doresc să fie cheltuite taxele şi impozitele locale pe care le plătesc
  • astfel banii se împart corect şi se pot face investiţii masive în ce are oraşul mai mare nevoie: reţea de termoficare, infrastructură rutieră, transport public, sănătate şi cultură
  • ai un cuvânt de spus referitor la blocurile care apar ca ciupercile după ploaie pe orice petic de pământ liber din Bucureşti
  • poţi decide dacă doreşti să ai un oraş „ca afară”, curat, modern și funcţional
  • poţi alege pentru copiii tăi cum doreşti să arate oraşul în care îşi vor creşte, la rândul lor, copiii
  • poți opri haosul urbanistic din Bucureşti

Cum se validează referendumul din Capitală

Pentru validarea referendumului este necesară o prezenţă la urne de 30% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.

„Validarea referendumului se va face întrebare cu întrebare. Pentru ca referendumul cu privire la una dintre întrebări să fie valid, trebuie să fie o prezenţă de 30% din numărul bucureştenilor înscrişi în lista electorală - adică 540.000 de oameni. Trebuie ca 25% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral să exprime o opţiune - adică să ia buletinul de vot şi să spună „Da” sau „Nu” - asta înseamnă 450.000 de oameni. Şi mai trebuie ca, dintre cei care au răspuns „Da” sau „Nu”, mai mult de jumătate să spună „Da””, a explicat Nicuşor Dan.