Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor PNL, la începutul săptămânii, să reducă cheltuielile neesențiale și să vină urgent cu măsuri concrete și eficiente care să ducă la costuri de funcționare mai mici pentru instituțiile din subordine.
În urma ședinței interne, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a mers cu propunerile acestea în Coaliție, unde au fost acceptate, așa cum reiese din deciziile care au urmat, unele confirmate, altele urmând să fie făcute publice.
Astfel, din informațiile noastre, sunt în așteptarea deciziei de adoptare mai multe măsuri generale care vor duce la dispariția mai multor posturi de conducere din administrația centrală, prin regândirea modului în care se înființează o direcție, un serviciu sau un birou, respectiv modul în care apar și funcțiile de director, șef serviciu și șef birou.
O altă măsură avută în vedere, de asemenea, la nivelul Coaliției, este și cea de reducere cu 20% a numărului de secretari de stat și, implicit, a aparatului de lucru al acestora.
Un alt obiectiv este legat de o reformă a instituțiilor deconcentrate. Ce vrea să mai facă Executivul
Se dorește, în același timp, și o reformă a instituțiilor deconcentrate, în sensul comasării instituțiilor care au atribuții similare, reducându-se și numărul total al acestora. Pentru a-și atinge obiectivul de scădere a cheltuielilor statului, Guvernul vrea să scadă și numărul de membri în Consiliile de Administrație, ca și îndemnizațiile acestora.
Acestea măsuri vor veni în plus față de eliminarea posturilor vacante din administrație și fac parte dintr-un plan extins de măsuri pe care Nicolae Ciucă l-a solicitat, întâi în partid și ulterior în Coaliție.
Amintim că ultimele săptămâni au fost sub semnul efortului guvernamental de a găsi soluții pentru reducerea deficitului bugetar și de încadrare în limitele stabilite cu Comisia Europeană. PNL s-a opus de-a lungul discuțiilor măsurilor care afectează mediul de afaceri, rămâne de văzut ce anume rămâne din variantele de lucru aflate acum pe masa Guvernului Ciolacu.