Guvernul majorează la 1,89 miliarde lei suma virată la Fondurile de Rezervă, arată cea mai recentă variantă a rectificării bugetare, transmisă la Consiliul Economic și Social, potrivit documentului obținut de Economedia.
Majorarea sumelor vine în ccondițiile în care Guvernul a tot împărțit banii din fondul de rezervă în mod discreționar, îpentru diverse cjeltuieli care nu erau urgente, deși Consiliul Fiscal a a vertizat în repetate rânduri că acești bani sunt destinați urgențelor.
Cele mai importante modificări aduse bugetului
Cheltuielile de personal de majorează cu 240,1 milioane lei (față de 235,1 milioane lei – varianta anterioară)
Cheltuielile cu bunuri și ervicii se majorează cu 1.648,0 milioane lei (față de 1.641,4 milioane lei – varianta anterioară)
Transferurile între unități ale administrației publice se majorează cu 1.542,3 milioane lei (față de 1.541,3 milioane lei – varianta anterioară)
Alte transferuri se majorează cu 1.190,2 milioane lei (față de 2.291,5 milioane lei – varianta anterioară)
Alte cheltuieli cresc cu 586,4 milioane lei (față de 637,8 milioane lei – varianta anterioară)
Fondurile de rezervă se majorează cu 1.895,1 milioane lei (față de 800 milioane lei – varianta anterioară)
Secretariatul general al Guvernului – +98,1 milioane lei per sold (față de 89,9 milioane lei per sold – varianta anterioară)
În varianta anterioară, Guvernul a adus de asemenea modificări față de proiectul de rectificare publicat inițial pe site-ul Ministerului Finanțelor. Mai precis, Executivul a decis să renunțe la suplimentarea subvenției acordate partidelor în acest an. Inițial, Guvernul voia inițial să aloce 101,75 milioane de lei către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acestea reprezentând sume suplimentare pentru subvențiile alocate de la bugetul de stat pentru finanțarea partidelor politice (100 milioane lei) și pentru drepturile salariale ale personalului Autorității (1 milion lei).
Și atunci au fost alocate sume în plus pentru unele ministere, față de varianta inițială,:
Ministerul Transporturilor va primi în plus 660,7 milioane lei, per sold, față de 625,7 milioane lei, suma alocată inițial. Motivul este creșterea subvenției pentru transportul de călători cu metroul cu 118 milioane lei, față de 83 milioane lei alocați inițial.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrațieiprimește 2,392 miliarde lei la rectificare. Rectificarea inițială prevedea o suplimentare de 2,244 miliarde lei.