Cum s-a RECONCILIAT PNŢCD cu PSD de 1 Decembrie, de nu s-a mai auzit de ŢĂRĂNIŞTI

La Timişoara era semnat, pe 1 Decembrie 2009, Acordul dintre PNŢCD şi PSD pentru reconciliere naţională, un acord „pentru ieşirea Românie din criză”.

Potrivit documentului, PNŢCD saluta poziţia lui Geoană de reorientare doctrinară a PSD, care conducea PSD-ul către o social-democraţie de tip occidental, compatibilă cu doctrina creştin-democrată a PNŢCD. În acord se afirma că reconcilierea se bazează pe adevăr şi morală creştină, că vinovăţia nomenclaturii comuniste şi a celor din aparatul represiv trebuie recunoscută şi condamnată public şi că pentru reconcilierea naţională este necesară o exprimare a căinţei din partea celor care au greşit şi a iertării din partea celor care au suferit.

Liderul PNŢCD, Radu Sârbu, a salutat Acordul pentru reconciliere naţională semnat de formaţiunea sa şi PSD, la Timişoara, „un acord istoric” prin care PSD îşi exprimă „regretul” pentru comunism şi mineriade, iar ţărăniştii aprobă depăşirea „adversităţii politice”. Radu Sârbu a mai anunţat susţinerea pentru Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că salută „documentul de reconciliere” dintre PSD şi PNŢCD, care ar reprezenta, în opinia sa, „pluralismul”. Preşedintele PNL Crin Antonescu a susţinut şi el că pactul reprezenta sfârşitul tranziţiei, al confuziei şi trecerea la o perioadă la care românii au sperat în urmă cu 20 de ani, marcând reconcilierea între PNŢCD şi PSD.

Mircea Geoană a susţinut că semnarea pactului avea o încărcătură simbolică deosebită, dincolo de reconcilierea cu PNŢCD, întrucât, spune el, reprezintă punctul de plecare al unui proiect mai amplu la care este chemată să participe şi societatea civilă. "Nu este o echipă conjuncturală, suntem oameni ataşaţi valorilor democratice şi îl vom susţine pe Klaus Johannis", a comentat candidatul social-democrat.

"Cine şi-ar fi închipuit în urma cu câţiva ani sau săptămâni ca un grup atât de divers de lideri se pot reuni în jurul unui proiect comun? Aceasta fotografie din Timişoara de unde a plecat Revoluţia română reprezintă un simbol că ţara noastră a găsit şi găseşte tăria de a ne aduna, lideri şi cetăţeni şi să încercăm să depasim un moment complicat pentru ţara", a declarat Mircea Geoană.

Liderul PNŢCD Radu Sârbu a întrerupt discursul lui Mircea Geoană, pentru a face unele precizări. El a susţinut că pactul semnat între cele trei partide nu marchează doar "reconcilierea" dintre stânga şi dreapta. Sârbu a mers până acolo încât a spus că documentul ar reflecta chiar voinţa seniorului Corneliu Coposu, moment în care Mircea Geoană a evocat şi el imaginea liderului ţărănist.

Candidatul PSD la preşedinţie a amintit de semnarea Declaraţiei de la Snagov, în iunie 1995, atunci când, a povestit el, preşedintele Ion Iliescu s-a aşezat la aceeaşi masă cu seniorul pentru a marca un acord referitor la integrarea României în Uniunea Europeană.

"Este un acord istoric pentru drumul adevarului, dialogului si reconcilierii.PNTCD saluta pozitia lui Mircea Geoana de reorientare ideologica a PSD spre o social-democratie moderna. Consideram ca trebuie sa se termine confruntarea aspra dintre cele doua partide care acum conlucreaza pentru schimbare, pentru a armoniza scena politica cu cea din UE", a mai spus seful PNTCD.

Tot atunci, liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu, primarul Sibiului Klaus Johannis şi primarul ţărănist al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu au semnat un pact de susţinere a candidaturii social-democratului la preşedinţie, unde avea să fie bătut de Traian Băsescu după ce a ţopăit o noapte întreagă.