Miercuri, 25 aprilie, FBI a anunțat pe Twitter că oferă recompensă pentru prinderea unuia dintre cei trei români care au organizat cel mai ingenios jaf
Amândoi au mâinile legate, ochii acoperiți. Simt, știu că sunt amenințați de cuțitele și pistoalele celor trei bărbați care intraseră peste ei. El a simțit cum unul dintre bărbați îi rupe cămașa îm dreptul umărului, îl tamponează cu vată înmuiată în spirt și apoi îl înțeapă. ”E un virus” i-a spus o voce. ”În 24 de ore efectele vor fi ireversibile”. I-au scos legătura de la ochi, cât să vadă că i-au făcut injecție și femeii. A apucat să mai spună doar ”Te iubesc, Anne!” Apoi a așteptat să moară.
În urmă cu numai câteva zile, pe 25 aprilie 2018, FBI a dat un mesaj pe Twitter prin care anunță că a pus o recompensă pe capul unui român. Probabil s-au săturat să-l caute de pomană de atâta amar de vreme. În spatele acestui anunț se ascunde o poveste demnă de un film de acțiune. O poveste care încă nu s-a terminat.
Wanted by the FBI
Pe 25 aprilie, în miez de noapte, la ora 2.15 a.m., FBI a dat următorul mesaj: ”#FBI oferă o recompensă de până la 10.000 de dolari pentru informații care să ducă la arestarea lui Stefan Alexandru Barabas, #wanted (căutat) pentru presupusa implicare în violarea de domiciliu și tentativă de extorcare cu suma de 8,5 milioane de dolari a unei femei din South Kent, Connecticut.”
Simultan, pe siteul oficial al FBI, românul Ștefan Alexandru Barabaș a fost ”promovat” la secțiunea de ”Most Wanted”.
Deși recompensa pare că a fost instituită abia acum, povestea începe în 2007, în casa milionarei Anne Bass, un conac înconjurat de tot ce ține de un rach tipic american.
Anne Hendricks Bass are acum 76 de ani și este încă una dintre cele mai bogate femei din America. Se pare că ”grosul” averii vine după divorțul de miliardarul Sid Bass, investitor în gaze naturale și petrol. Anne e cunoscută ca regizoare de filme documentare și ca finanțatoare a artelor, în New York și în Fort Worth, Texas.
Potrivit biografiei oficiale, apare pe lista Forbes 400, a celor mai bogați americani, încă din 1989. În anul 2000, averea ei era estimată la 690 de milioane de dolari.
Deține un milion de acțiuni la Compania Walt Disney și colecționează tablouri de Monet, Degas și Picasso.
Din toată biografia acestei doamne din high-life-ul texan important pentru povestea noastră este că la divorț a primit o proprietate uriașă în South Kent, Connecticut. În 2007, uneori Anne locuia aici cu prietenul ei, pictorul Julian Lethbridge.
Ba nu, mai e un amănunt important: tocmai își concediase, în 2006, majordomul. Un român, Emanuel. Lucrase aici din martie până în mai. Destul ca să învețe mai toate obiceiurile casei.
I love you, Anne!
Pe 15 aprilie 2007, Anne și Julian erau în casa din Connecticut. Anne tocmai făcuse o baie, la etajul al treilea al reședinței, Julian se pregătea de culcare, la al doilea etaj, iar într-o cameră alăturată era nepotul femeii, Jasper, în vârstă de 3 ani. Din fericire, copilul avea să doarmă pe tot parcursul ororii, adică mai bine de 12 ore. Julian spune că a auzit ușa de jos cum e dărâmată, a coborât și, în bucătărie s-a întâlnit cu trei bărbați cu cagule. Sub amenințarea cuțitelor, i-au legat mâinile cu bucăți de plastic și l-au târât într-o baie. Anne era deja doborâtă de atacatori, fusese și ea legată. Amândoi aveau ochii acoperiți.
Julian Lethbridge a povestit că unul dintre bandiți i-a dezgolit un umăr, l-a tamponat cu vată înmuiată în spirt și apoi i-a injectat ceva. Același lucru l-a pățit și Anne. ”Nu m-am gândit atunci că dacă ne injectau un virus nu avea rost să ne sterilizeze locul injecției”, avea să declare peste ani pictorul.
Unul dintre bărbați le-a spus că li se injectase un virus puternic, ale cărui efecte se vor simți peste 20-24 de ore. ”Dar atunci va fi prea târziu!” le-a spus bărbatul.
Julian declară că a spus, în acele momente, doar ”Te iubesc, Anne!” Și a așteptat să moară.
Prețul pentru a primi antidotul trebuia să dea 8,5 milioane de dolari. Cash. În zadar le spunea Anne că nu are cum să obțină atât de repede o sumă atât de mare, timp de o jumătate de zi bandiții i-au terorizat cu apropierea morții în chinuri.
Din dosar reiese că s-a negociat mult. Julian le-a oferit toți banii săi, 50.000 de dolari, iar o altă ofertă a fost de 250.000 de dolari.
La un moment dat, bandiții au amenințat cu răpirea nepotului Jasper. A căzut și ”varianta” asta. Spre ziuă, au spus că Anne și Julian trebuie să se îmbrace elegant, pentru a merge cu toți la bancă. Potrivit noului plan, femeia trebuia să transfere un sfert de milion în conturile iubitului și acesta să-i scoată din bancă.
Cei doi au fost despărțiți, Bass fiind cărată în dormitor. De aici a auzit cum bandiții curăță în urma lor. A reușit să ia un foarfece din cameră, și-a tăiat legăturile și apoi a mers să îl elibereze și pe Julian.
Bandiții au plecat cum veniseră, luând doar un Jeep din parcare. Au mers până la un depozit de la marginea orașului și acolo au abandonat și mașina.
Au plecat din casă pentru că știau că dimineața locul se umple de servitorii care erau cazați într-o anexă a conacului.
Practic, nu s-au ales cu nimic de pe urma loviturii.
”Virusul” injectat s-a dovedit a fi un simplu colorant alimentar.
Un muntean, un ardelean și un moldovean
FBI a preluat cazul, dar primele informații au fost făcute publice abia în primăvara lui 2012. Americanii susțin că autorii loviturii din Connecticut sunt trei români: Emanuel Nicolaescu, din București, în vârstă de 35 de ani, Nicolae Helerea, din Brașov, și Ștefan Alexandru Barabaș, din Iași. Ultimii doi au 28 de ani.
Foto: Emanuel Nicolaescu
Foto: Nicolae Helerea
Foto: Ștefan Alexandru Barabaș
Emanuel și Nicolae (acesta își luase un nume american, Michael N. Kennedy) erau, peste ocean, colegi de cameră. Emanuel a avut câteva slujbe bune, ca majordom sau ca asistent personal pe lângă mai multe personalități din lumea afacerilor. La un moment dat, a lucrat și pentru Anne Bass.
Tânărul ajunsese în America în 1993, chemat de tatăl său, care ceruse azil politic înainte de 1989. Un destin similar a avut și Nicolae, doar că tatăl său, acordeonist, a rămas în SUA după un concert. Despre Barabaș se cunosc puține lucruri. Cert e că, în 2012, era în România.
Anchetatorii au invocat mai multe probe materiale: probele ADN culese din mașina furată și abandonată, o cutie de acordeon găsită în apropierea jeep-ului, în cutie fiind un cuțit care îi aparținea lui Emanuel ( primit de la fostul său socru), un pistol airsoft și seringi folosite sau un apel făcut de pe cartela lui, în apropierea depozitului.
Emanuel a fost arestat și judecat în New Haven, Connecticut, și condamnat la 20 de ani de închisoare, în august 2012. Nu și-a recunoscut vina pe parcursul procesului, avocata sa declarând și după ce juriul l-a găsit vinovat că nu a participat la faptă și că singurul vinovat este Nicolae. Emanuel fusese arestat la sfârșitul lui 2011, când s-a întors în SUA, ca să-și vadă iubita.
Helerea-Kennedy a fost arestat după efectuarea testelor ADN care demonstrau prezența lui Emanuel în jeep-ul furat și a pledat vinovat, în noiembrie 2012. El a povestit cum pentru faptă s-au ”dotat” cu cuțite, stații de emisie recepție, pentru că știau că la acea reședință nu mergeau telefoanele mobile, și cu pistoale de jucărie. Nicolae a declarat că i-a dus cu mașina pe Emanuel și Ștefan până aproape de casa lui Bass și că, o jumătate de zi mai târziu, i-a luat de la depozit. Totuși, victimele spun clar că în casă au intrat trei bandiți și nici un alt complice nu a fost pus sub acuzare.
Scăpat după un scuipat
În primăvara lui 2012, agenții FBI au venit în România pentru a îl căuta pe Nicolae și pentru a lua probe ADN de la Ștefan. Nicolae s-a și întors, în toamna acelui an, în SUA pentru a înfrunta acuzațiile. Ștefan s-a dus la sediul poliției din Iași, s-a lăsat supus testelor, adică a dat o probă de scuipat, și apoi, în intervalul de 48 de ore cât americanii au făcut testul ADN, a dispărut.
Și dispărut e și acum.
Pe 15 noiembrie 2012 s-a emis mandat de arestare federal pe numele său, dar abia acum, după aproape 6 ani, FBI a pus și o recompensă pentru capturarea sa.
Din descrierea de pe siteul FBI reiese că: ”Barabaș are legături în comunitățile de români din Ridgewood, Middle Village, și Glendale, Queens, New York. Este știut că a părăsit Statele Unite în septembrie 2010, împreună cu prietena sa Dalma Ocsay., care nu este căutată de forțele de ordine. Barabaș a fost localizat ultima oară în România, în martie 2012. S-ar putea să fie în Ungaria, pentru că Ocsay este de naționalitate maghiară.”