Kelemen Hunor, declarații dure despre tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc

Odorheiu Secuiesc. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Politicienii exprimă condoleanțele și solicită o anchetă cât mai rapidă pentru tragedia din Odorheiu Secuiesc

Politicienii acuză în stânga și în dreapta după tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc, în urma căreia trei adolescenți au fost răniți și unul a murit. Luni, un perete dintr-un internat din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste mai mulți adolescenți aflați înăuntru. În urma accidentului, un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața, iar o fată este în stare gravă la spital.

Președintele statului, Klaus Iohannis, solicită cât mai grabnic investigații și pedepsirea celor vinovați pentru tragedie.

Kelemen Hunor își exprimă condoleanțele privind tragedia din Odorheiu Secuiesc

Președintele partidului UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat condoleanțele pe pagina sa de Facebook, privind incidentul din Odorheiu Secuiesc:  

„Ca tată, am fost zguduit de tragedia teribilă de la Odorheiu Secuiesc. Îmi exprim sincerele condoleanțe și compasiunea față de părinți și familii și sunt îngrijorat de starea copiilor care au nevoie de tratamente și intervenții medicale”.

Președintele UDMR, fost vicepremier în guvernele conduse de premierii liberali Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, între anii 2020 și 2023, solicită o anchetă cât mai rapidă pentru a afla cauzele accidentului.

„Avem nevoie în acest caz de o anchetă cuprinzătoare cât mai curând posibil, trebuie să știm ce s-a întâmplat și ce a provocat acest accident tragic. Dacă a fost o eroare umană, cei responsabili trebuie trași la răspundere. Niciodată nu trebuie să se mai repete o astfel de tragedie!”.

Într-un interviu acordat postului de știri Digi24, Kelemen Hunor a comentat că tragedia nu trebuia să se întâmple niciodată, iar persoanele care au dat avizul pentru lucrările la internatul Liceului „Tamasi Aron” ar trebui să fie pedepsite:

„Când începi o astfel de lucrare, cum mai lași copiii în clădire? (...)  Nici președintele, nici Ministerul Educației și nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează o lucrare,  asta e responsabilitatea ajutoriților locale. E prea repede. În 2022 și 2023, guvernul din care am făcut parte a aprobat patru proiecte naționale pentru renovarea clădirilor cu risc seismic (...).  Sunt multe clădiri care sunt într-o stare deplorabilă în România și nu s-a făcut nimic”.

 

 

 

Klaus Iohnannis, criticat de alți politicieni pe Facebook

Președintele a transmis un mesaj de condoleanțe familiei adolescentului mort sub dărâmnături, la Odorheiu Secuiesc și a cerut tragerea la răspundere a celor vinovați.

„Tragedia care a avut loc la internatul Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanțe familiei elevului care și-a pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reamintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică.

Spațiile în care copiii își petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecție și să fie adaptate la standardele de siguranță actuale. Solicit elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați”.

Tragedia din Odorheiu Secuiesc

Un incident grav s-a petrecut la Odorheiu Secuiesc, la internatul unui liceu. Patru copii au fost prinși sub un perete care avea o suprafață de 200 de metri pătrați. Este vorba despre o clădire veche de mai bine de 100 de ani. Autoritățile au reușit să-i scoată pe cei patru din dărâmături, însă unul dintre ei nu a supraviețuit
În acest context, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului „Tamasi Aron”, al cărui perete s-a surpat, găzduieşte aproape 97 de elevi. Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a declarat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
La locul intervenției au fost trimise două mașini de stingere, una de descarcerare, un camion, un container multirisc, o ambulanță SMURD, două  ambulanțe SAJ, trei echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Lucrătorii ISU Harghita au intervenit pentru a salva cei patru copii aflați sub dârâmături.