Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat după ce Dmitri Medvedev a publicat o hartă care arăta că teritoriile Ucrainei erau împărțite între Rusia, România și Polonia. MAE spune că totul este doar o propapgandă prin care Rusia încearcă să își justifice propriul comportament care nu respectă regulile internaționale.
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat dur și cataloghează declarațiile vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, drept propagandă.
Dmitri Medvedev a publicat pe Telegram o hartă care arată Ucraina împărțită. Potrivit acesteia doar regiunea Kievukui este marcată drept teritoriu al Ucrainei. Astfel, Vinița și Cernăuți ar aparține României. Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul teritoriilor ar reveni Rusiei.
Propagandă și dezinformare
Dmitri Medvedev susține că harta a fost creată de „analiștii occidentali”, fără să menționeze însă niciun nume. „MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei.
Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
Sprijin pentru Ucraina
Autoritățile din România au anunțat că sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Faptul că țara a primit statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană arată că granițele sale sunt recunoscute la nivel internațional.
„MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.
Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă, un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, se mai arată în comunicatul de presă.