Vă amintiți avertismentul fostului comandant al trupelor Statelor Unite din Europa? „Cred că în 15 ani, nu este inevitabil, dar este foarte probabil, vom avea un război cu China”, spunea, în octombrie anul trecut, general-locotenentul Ben Hodges la Forumul de Securitate de la Varșovia.
Ei bine, de atunci, lucrurile au mers din rău în mai rău și o confruntare în Pacific pare, astăzi, mai aproape ca oricând. Evident, războiul comercial dintre cele două țări joacă un rol important în această ecuație, dar mai grave sunt mișcările prin care China încearcă să lovească interesele americane din zona celui mai mare ocean al planetei. Iată despre ce e vorba! Statele Unite dețin mai multe teritorii insulare situate în vestul Oceanului Pacific și au tratate de asociere cu alte state din zonă.
La prima vedere, aceste mici insule sunt o moștenire inutilă de pe vremea când americanii nutreau ambiții coloniale în regiune. Cine studiază cu atenție problema ajunge, însă, la concluzia că aceste capete de pod din Pacific au pentru Statele Unite o importanță geostrategică uriașă. Și experții Beijingului au înțeles importanța sistemului construit de Statele Unite în regiune și au pus la cale un plan de reducere a prezenței americanilor în vecinătatea granițelor lor, susține Federico Giuliano în ziarul italian ilgiornale.it.
Potrivit analistului italian, de la Palau în Insulele Marshall și din Micronezia până la insulițele din nordul Australiei, Statele Unite au la dispoziție o adevărată rețea de influență a regiunii. Unele din aceste teritorii au statut de „state libere asociate”, altele sunt considerate independente. Toate au, însă, două lucruri în comun – au încredințat Statelor Unite gestionarea apărării naționale și primesc asistență financiară din partea administrației de la Washington.
Această rețea americană din imediata sa vecinătate nu e pe placul Chinei. De altfel, ziarul South China Morning Post din Hong Kong, deținut de Grupul chinez Alibaba, susține că, dacă Beijingul ar fi capabil să plaseze un punct de sprijin militar pe una dintre insulele menționate, ar diminua semnificativ forța militară a SUA în regiune. Autoritățile chineze se concentrează asupra statelor federative ale Microneziei, asupra Palau și Insulelor Mariane încercând să producă o breșă. Nu sunt folosite mijloace militare, ci comerciale. China este unul dintre cei mai mari parteneri de afaceri pentru firmele de pescuit din zonă.
Mai mult, în 2014, întruna din insulele arhipelagului Mariane de nord, Saipan, compania de cazino chineză Best Sunshine a promis investiții de miliarde. În ultimii ani, comunitatea chineză de aici a crescut atât de mult, încât i-a pus pe americani pe gânduri.
Cazinourile sunt, de altfel, utilizate de China ca armă politică. O parte din banii obținuți din aceste activități finanțează activitățile politice ale candidaților apropiați de Beijing, prin impozitele plătite sau prin donații. Este și cazul guvernatorului Saipanului, care a obținut 20,8 milioane de dolari din impozitele plătite de cazinouri. Comisia statutului politic al Marianelor, un organism care promovează independența față de Statele Unite, a primit donații de 150.000 de dolari. La Tinian, scenariul e asemănător. China intenționează să construiască cazinouri și stațiuni aici. Alegerea nu este întâmplătoare, două treimi din Tinian sunt închiriate de forțele armate americane. Dar, China e prezentă și în Micronezia, oferind burse pentru studenți și oferind programe de pregătire tehnică lucrătorilor locali. Statele Unite au înțeles jocul chinezesc și sunt gata să ia măsuri. Nu este o coincidență că secretarul de stat american, Mike Pompeo, a planificat o întâlnire cu liderii insulelor din Pacific cărora SUA le asigură apărarea. Era și timpul. Acordurile privind asistența economică pe care Washingtonul o acordă acestor țări expiră în 2023, iar China este gata să profite de orice fisură. Războiul pentru punctele strategice din Pacific a început!