Premierul Mihai Tudose vrea să-i lase pe urmașii Regelui Mihai fără reședința ofi cială, în timp ce președintelui Klaus Iohannis i se pare „suspectă” apropierea dintre PSD și Casa Regală. Situația va fi discutată, azi, într-o ședință a coaliției de guvernare
Tudose a anunțat, ieri, că nu este de acord cu proiectul de lege care îi oferă Casei Regale dreptul să locuiască gratuit, timp de 49 de ani, în Palatul Elisabeta. Propunerea legislativă aparține liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).
„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin (Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad, n.red) sau în altă parte”, a afirmat Tudose, ieri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.
După moartea Regelui Mihai, urmașii acestuia trebuie să elibereze Palatul Elisabeta în 60 de zile pentru că palatul a fost acordat fostului Suveran, spre folosință gratuită, doar pe perioada vieții acestuia.
Avizul buclucaș
Declarațiile premierului vin în contextul în care Guvernul urmează să acord un aviz propunerii legislative. Surse guvernamentale au spus, ieri, EVZ, că avizul va fi negativ. De altfel, propunerea lui Dragnea și Tăriceanu a fost blocată în Parlament, în ziua în care a murit Regele Mihai, pentru că Guvernul nu a trimis punctul de vedere.
„Încă nu a ajuns la Guvern pe ordinea de zi. Probabil va fi ceva de genul următor: utilitate publică pentru Casa Regală, da, ca și fundație. În ceea ce privește drepturile urmașilor, ca și la nivel de urmași de șef de stat, pai nici la alți șefi de stat nu avem aceste drepturi”, a mai spus, ieri, Tudose.
„Unde ți-e coroana?”
Aflat lângă prim-ministru, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat ieri prudent: „Mâine (astăzi, n.red.) avem coaliţie, discutăm asta”. „E părerea dânsului. Ceea ce hotărâm noi în Camera Deputaţilor şi Senat e cu totul altceva. Tudose nu este preşedintele partidului”, a reacționat și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. „Proiectul nu pune în discuţie forma de guvernământ a României”, a spus și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia Casa Regală nu va primi bani de la stat ci doar aceleași beneficii pe care le poate primi orice instituție de interes public.
Numărul 2 din PSD i-a mai spus ieri premierului, în treacăt, în spirit de glumă: „Unde ți-e coroana?”. Tudose nu a răspuns.
Calcule subterane
Surse din PSD au relatat EVZ că unul dintre motivele pentru care proiectul a fost înghețat este teama guvernanților că oferirea unor beneficii, prin lege, pentru urmașii Regelui Mihai, ar putea să creeze un precedent juridic: alți urmași și rude de „vechi boieri, nobili, familii, prinți” precum Sturdza sau Lambrino sa vină să ceară statului terenuri și proprietăți istorice.
Din punct de vedere politic, în coaliția de guvernare se discută că adversarii PSD nu vor să treacă proiectul de lege pentru că alăturarea socialdemocraților de Casa Regală va aduce un plus de imagine pentru partidul de guvernământ.
Iohannis iubește „cu măsură” monarhia
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la o discuție cu jurnaliștii: „E nevoie de o clarificare juridică a statutului Casei regale, dar cu măsură“. Șeful statului a mai apreciat, în acest context, că „e suspectă dragostea pentru monarhie a unora”, cu referire directă la PSD și ALDE.
În ceea ce privește ideea social-democraților de organizare în 2018 a unui referendum național în care românii să aleagă între monarhie și republică, șeful statului a catalogat-o ca fiind o „fumigenă”. „Eu sunt reprezentantul statului constituţional, iar statul paralel nu poate face referendum pentru revenirea la monarhie“, a mai spus Iohannis.