Război informaţional a la russe: „Soldat american împuşcând Coranul” | PULSUL PLANETEI

Fabrica de troli, comentatorii şi postacii finanţaţi de la Sankt Petersburg pentru a altera şi influenţa spaţiul virtual şi media internaţională, a produs o nouă infamie, o dezinformare printr-o minciună uriaşă pe care au multiplicat- o exponenţial: filmul în care un soldat american ar împuşca un exemplar al Coranului. Pretinsa Agenţie pentru Studierea Internetului, care acoperă fabrica de troli, a fost dezvăluită ca autor al falsului de către o investigaţie a BBC în limba rusă.

 

Filmul arăta un om îmbrăcat în haine de soldat american, care trage trei gloanţe într-o carte albastră, aparent o copie a Coranului. Lansat în luna septembrie 2015, clipul a generat un interes inexplicabil în Rusia, fiind criticat violent de către comunitatea musulmană din ţară, în termenii „soldatului american care împuşcă Coranul”, chiar dacă nici filmul nu reflectă explicit această realitate, şi el însuşi este o făcătură.

În film este folosit un bărbat de culoare – ca să reflecte clar că ar fi vorba despre un american – care e îmbrăcat într-o uniformă americană şi testează o puşcă semi-automată Saiga 401K de provenienţă rusă, trăgând 10 gloanţe către o carte albastră cu scris în arabă pe ea, ce pare să fie un Coran. Din cele 10 focuri de armă, doar 3 lovesc cartea, iar cel ce filmează, cu un accent de engleză complet neamerican, proferează obscenităţi şi susţine că arma e proastă. Filmul comentat în engleză, cu multe greşeli gramaticale, se încheie cu concluzia că doar armele americane sunt cele mai bune.

Filmul fusese postat pe Youtube şi a fost asumat de către un pretins National Gun Forum, forumul armelor naţionale, care ar găzdui „dezbaterile pentru mândrii proprietari de arme”. Utilizatorul Derr86 e cel care postează filmul, susţinând că şi-a convins prietenul să nu cumpere Saiga 410K rusesc şi arată cât de prost funcţionează, prin filmuleţul montat. Utilizatorul are această unică postare şi a dispărut de atunci.

Potrivit investigaţiilor BBC, omul pretins soldat american e îmbrăcat în uniformă de camuflaj pentru deşert ce poate fi achiziționată de oricine în magazine. Soldatul poartă o şapcă aparţinând Ops-Core FAST Base Jump şi nu o şapcă militară americană, şi are pe bandă scris vizibil mesajul „INFIDEL STRONG”. Toate par să fie simboluri subliminale: de la culoarea pielii, mesajul de pe şapcă, discuţia celor doi, gloanţele în pretinsul Coran. Video-ul de pe Youtube e înregistrat pe numele Mayaese Johnson, care pe Google Plus susţine că e angajat al unui liceu din Moscova.

Pe Google Plus există peste 50 de conturi cu numele Mayaese, mulţi din cei înregistraţi astfel susţinând că lucrează la liceele din Moscova. Informaţia a fost difuzată la 11 septembrie 2015 pe două conturi de twitter @ ComradZampolit cu 33.000 clienţi şi @NovostiSPb cu peste 81.000 persoane ce l-au văzut. În ambele, mesajul susţine că soldatul american împuşcă un Coran. Contul de Twitter NovostiSPb varsă ştiri în site-ul Nevskie Novosti, a omului de afaceri rus Evgeny Prigozhin, cel creditat de finanţarea Agenţiei pentru Studierea Internetului, fabrica de troli din Sankt Petersburg, potrivit BBC. În câteva ore, filmul a împânzit conturile Facebook şi Vkontakte (Facebook-ul rusesc), creând o adevărată isterie - cum un soldat american împuşcă Coranul. În trei zile trona şi pe site-ul pro-Kremlin Politonline.ru. Deci a intrat în presa rusă de prim plan.

Totuşi, prima instituţie media care e referinţă în a fi remarcat postările de pe site-uri şi de pe Youtube a fost Ştirile Populare înregistrat la adresa 55 Savushkina Street în St. Petersburg - adică exact adresa Agenţiei pentru studierea Internetului, fabrica de troli rusă. Mai mult, potrivit BBC, adresele IP utilizate la promovarea filmului sunt ale agenţiei, una dintre ele promovând filmul cu „ucigaşul Coranului” la un forum din Saratov. BBC l-a găsit şi pe actorul din clip, un barman din Sankt Petersburg, prieten cu o femeie angajată la fabrica de troli. Iată cum se obţine un fals şi se multiplică o minciună devenită adevăr absolut în Rusia şi în lumea islamică: soldaţii americani împuşcă Coranul.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.