Lovitură de teatru în Libia. Guvernul recunoscut internațional de la Tripoli a lansat Pentagonului propunerea de a amplasa o bază americană pe teritoriul libian, anunță Agenția Bloomberg, care îl citează pe ministrului de interne libian Fathi Bishaga.
Mișcarea executivului condus de Fayez Al Sarraj e doar la prima vedere o surpriză. Nu e vorba numai de faptul că americanii sunt singura forță capabilă să le facă față rușilor, dar și de o încercare disperată de a atrage Statele Unite în conflict de partea coaliției care i se opune generalului rebel Khalifa Haftar.
Potrivit agenției Bloomberg, în Libia au fost ascultate cu atenție cuvintele secretarului Apărării Mark Esper, care a vorbit de intenția administrației Trump de a repoziționa bazele americane din străinătate, începând cu cele din Africa. Pe continentul negru, așa cum a reieșit și din recenta conferință de securitate desfășurată la Monaco, Statele Unite doresc să-și reducă prezența. Acest lucru se explică prin faptul că Statele Unite vor să acorde o mai mare atenție confruntării, la nivel global, cu Rusia și a China.
"Ce înseamnă această repoziționare a bazelor nu ne este clar. Dar sperăm că redistribuirea include Libia, pentru a nu lăsa un spațiu care să fie exploatat de Rusia", a declarat ministrul libian.
Această declarație nu e numai o găselniță pentru a-i convinge pe americani, Guvernul recunoscut internațional știe că generalul Khalifa Haftar, care încearcă încă din aprilie să cucerească Tripoli, are sprijinul Kremlinului, iar aliații turci, preocupați mai ales de ofensiva siriano-rusă din Idlib, nu pot asigura sprijinul necesar.
Relațiile dintre Tripoli și Washington sunt bune, chiar dacă, din motive de securitate, ambasadorul american în Libia își desfășoară activitatea în Tunisia. La urma urmei, guvernul Al Sarraj a fost foarte puternic sponsorizat de americani, care în vara lui 2016 a uoferit sprijin aerian milițiilor din Misrata în lupta împotriva ISIS. Cu toate acestea, mai ales de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite au demonstrat un interes redus pentru dosarul libian. Trump a declarat, de altfel, în repetate rânduri că nu vrea să acorde prioritate acestui război. E greu de crezut că își va schimba poziția acum doar pentru că i se oferă oportunitatea de a amplasa o bază militară.
Dincolo de calculele politice ale forțelor implicate în războiul civil din Libia, propunerea lansată de guvernul Al Sarraj este de-a dreptul istorică. Începând cu 11 iunie 1970, ziua în care Gaddafi a închis bazele militare britanice, Libia nu a mai găzduit structuri militare din alte țări, cu atât mai puțin trupe ale unei țări pe care liderii lumii a treia au acuzat-o în repetate rînduri de imperialism.