Procurorul DNA a cerut iar un complet al Secției I Penale de la Curtea de Apel București a acceptat, pe 29 decembrie 2021, schimbarea încadrărilor juridice în dosarul de corupție Horia Simu-Șerban Pop.
Astfel, încadrarea juridică a infracțiunii de complicitate la dare de mită, pentru care a fost trimis în judecată Șerban Pop, a fost schimbată în infracțiunea de trafic de influență.
În cazul lui Horia Simu (foto) încadrarea juridică a infracțiunii de dare de mită a fost înlocuită cu în infracțiunea de cumpărare de influență.
Rejudecarea de la zero
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în octombrie 2019 rejudecarea de la zero a dosarului de corupţie în care fostul şef al ANAF Şerban Pop şi omul de afaceri Horia Simu au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă.
În urma acestei decizii, condamnările primite de Şerban Pop - 5 ani de închisoare şi Horia Simu - 4 ani de închisoare au fost anulate, iar dosarul se rejudecă.
Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a constatat, pe 3 iulie 2019, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de neconstituirea de către Instanţa supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.
Pop și Simu fuseseră trimiși în judecată de procurorii anticorupție în 2015.
Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 de euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri.
O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, la acea darp procuror-şef al DIICOT, prin intermediul consilierului ei Ionuţ Mihăilescu.