PNL și-a completat structurile de conducere la Consiliul Național al partidului, de la Poiana Brașov, de vineri, 27 mai, cu un prim-vicepreședinte, Dan Motreanu, un secretar general, Lucian Bode și un vicepreședinte, Vergil Guran. Cei trei au fost aleși de delegații prezenți la întrunire, după o ședință care a durat câteva ore. Ei se alătură echipei premierului Nicolae Ciucă, ales președinte al PNL la congresul din 10 aprilie.
Europarlamentarul Dan Motreanu a fost ales, vineri, 27 mai, de Consiliul Naţional al PNL, în funcţia de prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice al partidului. El a obţinut 736 de voturi „pentru”, în vreme ce i-au fost anulate cinci voturi.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a obținut funcția de secretar general al PNL, el fiind preferatul premierului Nicolae Ciucă, președintele partidului. Lucian Bode a obţinut 606 voturi favorabile, iar 40 au fost anulate.
De asemenea, senatorul Virgil Guran a devenit vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale, cu 459 de voturi „pentru”. Contracandidatul său, Vergil Chiţac a primit 129 de voturi, în vreme ce 50 de voturi au fost anulate.
PNL și-a completat structurile de conducere prin alegerile organizate în cadrul Consiliului Naţional al partidului care s-a desfășurat vineri, 27 mai, în Poiana Brașov.
Virgil Popescu s-a retras în favoarea lui Dan Motreanu
Europarlamentarul Dan Motreanu şi ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-au depus candidatura pentru funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în domeniul strategiilor politice, la Consiliul Naţional care se desfășoară la Poiana Brașov, vineri, 27 mai. Funcția de prim-vicepreședinte a rămas vacantă după ce Lucian Bode, cel care o ocupa a anunțat că va candida pentru poziția de secretar general. În timpul ședinței liberalilor, Virgil Popescu a decis să renunțe la candidatură, astfel că locul îi va reveni, mai mult ca sigur, lui Dan Motreanu.
„Nu a fost uşor să mă înscriu în cursă contra lui Dan Motreanu, un prieten pe care îl ştiu de când am venit în PNL. Am făcut multe campanii împreună, unele pierdute, altele câştigate. Cred că este înţelept ca Dan să intre în Biroul Executiv, să facă parte din conducerea partidului. Mă bucur că suntem toţi de acord că unitatea partidului stă în forţa noastră, să fim cât mai mulţi implicaţi.
E păcat că până la această dată Dan nu a fost alături de noi, este un liberal mai vechi ca mine, care a participat şi a tras tot timpul la frâiele PNL şi cred că putem face mult mai mult împreună decât singuri în PNL, în special în anul 2024 când avem patru rânduri de alegeri. Dane, acceptă să îmi retrag canditatura şi să rămâi candidat singur în această cursă”, a anunţat Virgil Popescu.
Pe 10 aprilie, premierul Nicolae Ciucă a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal, după ce, în data de 2 aprilie, Florin Cîţu a demisionat din aceasta funcţie. La vremea respectivă Ciucă era vicepreşedinte PNL în domeniul apărare şi siguranţă naţională. Tot pe 2 aprilie, Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al PNL. Funcția sa a fost preluată interimar de prim-vicepreşedintele Lucian Bode.
Alegeri pentru funcțiile din conducerea PNL
În acest context, după congres, a fost convocat Consiliul Naţional al PNL, la Poiana Brașov. Cu acest prilej au fost stabilite alegeri pentru funcţiile de secretar general, prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice şi vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.
La reuniune sunt prezenți aproximativ 790 de delegaţi, potrivit secretarului general interimar al PNL, Lucian Bode.
Pentru poziția de prim-vicepreședinte și-au înscris candidaturile, inițial, Virgil Popescu, ministrul Economiei și europarlamentarul Dan Motreanu. La funcţia de vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale și-au anunțat candidatura parlamentarii Virgil Guran, Ben Oni Ardelean şi Sorin Moldovan, dar şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.
În schimb, funcția de secretar general al PNL îi va reveni lui Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, singurul care și-a depus candidatura. Lucian Bode este favoritul președintelui Nicolae Ciucă care îl susține pentru această poziție. De altfel, o cutumă a partidului este ca preşedintele formaţiunii să îşi aleagă persoana pentru funcția de secretar general.
Nicolae Ciucă susține coaliția alături de PSD
În discursul pe care l-a susținut la Consiliul Național, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că liberalii garantează stabilitatea coaliţiei şi nu renunţă la niciunul dintre principiile partidului. El a afirmat că PNL reprezintă un factor de stabilitate în contextul actual caracterizat de crize conjugate și, totodată, a subliniat importanţa apartenenţei României la UE şi NATO.
„PNL şi-a asumat responsabilitatea guvernării în momentele cele mai dificile prin care a trecut ţara, avem istorie şi suntem datori să construim un viitor pe măsură pentru noi şi mai ales pentru copiii noştri. Trebuie să împlinim dezvoltarea şi modernizarea României. Ne-am asumat responsabilitatea gestionării unor situaţii excepţionale fără precedent în istoria recentă a României şi am făcut faţă cu succes provocărilor în faţa cărora ne-am aflat. PNL îşi va asuma iniţiativa în ceea ce priveşte politicile publice şi le va duce în coaliţie.
Trebuie să demonstrăm că suntem serioşi, că venim în coaliţie cu politici solide pentru continuarea investiţiilor, cu politici pentru antreprenori, pentru susţinerea antreprenorilor, cu politici de protejare a locurilor de muncă, precum şi cu politici de manifestare a grijei pentru toţi cetăţenii României. Garantăm stabilitatea coaliţiei şi nu renunţăm la niciunul dintre principiile liberale, trebuie să le dăm consistenţă prin politici publice. Am convingerea că PNL va depăşi orice obstacol prezent şi viitor apărut în drumul său spre cea de-a doua modernizare a României”, a spus Ciucă.