Autoritățile din Bulgaria vor să afle care sunt condițiile de detenție de care ar beneficia Elena Udrea dacă ar fi predată în România. Între timp, apărătorii ei susțin că mandatul european de arestare nu este valid, pe motiv că sentința nu este definitivă fiind atacată cu recurs în casație.
Ministerul Justiției a primit, joi 14 aprilie, o cerere oficială din partea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria care vor afle detalii despre condițiile din penitenciarele din România.
„Cererea a fost înaintată de îndată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în vederea soluţionării. Administraţia Naţională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiţiei care, conform legii, îl va înainta Tribunalului Bucureşti, ca instanţă emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul Bucureşti îl va comunica ulterior autorităţilor bulgare, asigurând şi traducerea acestuia", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
Ministerul Justiției spune că acordă asistență tuturor autorităților care trebuie să pună în executare mandate europene de arestare. „Ministerul Justiţiei spune că acordă constant asistenţă tuturor autorităţilor române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competenţelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenţei organelor judiciare. De asemenea, ministerul manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanţia respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă“, se mai arată în comunicat.
Vrea să fie eliberată
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, se află în custodia autorităţilor Bulgaria, după ce a părăsit România chiar în ziua condamnării. Elena Udrea vrea însă să fie eliberată din arestul preventiv din Bulgaria. Avocații ei susțin că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă, deoarece ea a fost atacată cu un recurs în casație. În concluzie nici mandatul european de arestare nu ar fi valid, susțin apărătorii Elenei Udrea. Aceasta însă este o cale extraordinară de atac și cel mai probabil nu va influența decizia autorităților din Bulgaria.
Condamnare de șase ani
Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă. Ea a fost acuzată de procurorii DNA că ar fi coordonat un sistem prin care mai mulți colaboratori de-ai săi au primit bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Dezvoltării.
Elena Udrea a mai fost acuzată că a determinat funcționari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la „Gala Bute”. Astfel, bugetul instituției a fost prejudiciat în favoarea lui Rudel Obreja.
Elena Udrea trebuie să plătească 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.