Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, i-a răspuns lui Alexandru Rafila, care i-a cerut celui dintâi „să se decidă ce își dorește” și „să vină dânsul” la Ministerul Sănătății pentru a găsi o soluție la problema integrării SMURD în cadrul instituției guvernamentale amintite. Secretarul de stat susține menținerea serviciului nemedicalizat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Raed Arafat a reacționat după ce Alexandru Rafila i-a cerut să se hotărască dacă dorește integrarea serviciului SMURD în cadrul Ministerului Sănătății sau menținerea lui la Ministerul Afacerilor Interne. Șeful DSU susține cea de-a două variantă, arătând că serviciile de urgență reprezintă un sistem foarte complex, cu numeroase conexiuni, iar pentru funcționarea acestora este nevoie de continuitate.
Mesajul lui Raed Arafat despre situația SMURD
„E un sistem extrem de complex - și nu vorbesc doar de SMURD aici, vorbesc de SMURD, Pompieri, Ambulanța, UPU... E interconectat. Sunt atâtea conexiuni în interiorul sistemului stabilite prin lege, stabilite la nivel de lege primară, de legi secundare. Deci noi trebuie să construim mai departe, pentru că uneori, dacă încercăm să reparăm ce nu este stricat, e posibil să îl stricăm. Asta este ideea”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, într-o conferință de presă susținută la Timișoara.
Cu o zi în urmă, Alexandru Rafila a explicat, în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la o integrare a serviciului SMURD în cadrul Ministerului Sănătății, că acesta nu are nicio legătură cu unitățile de primiri urgențe sau cu ambulanța întrucât nu oferă servicii medicalizate, ci ajutor nemedicalizat, pus la dispoziție de persoane fără pregătire profesionistă în domeniul medical.
„Ambulanța oferă un serviciu medicalizat, iar SMURD oferă un serviciu nemedicalizat. Sunt paramedici, oameni care au beneficiat de instruire, dar nu sunt profesioniști în domeniul sănătății”, a transmis Alexandru Rafila, explicând că propunerea sa s-a referit la inițierea unui proces care să facă posibilă reîntregirea sistemului de sănătate.
Ce i-a cerut Alexandru Rafila șefului DSU
„… iar medicina de urgență e o parte a asistenței medicale, care trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de MAI. Acest sistem nu există în nicio țară. Și în România trebuie la fel. Dar acest lucru trebuie construit treptat, nu se poate face peste noapte.
Și nu trebuie legat de persoana mea sau de persoana domnului Arafat, despre care eu mereu am avut cuvinte de laudă față de activitatea pe care a desfășurat-o până acum. O soluție e să vină dânsul la Ministerul Sănătății. Să se decidă ce își dorește, SMURD sau asistență medicală de urgență. Sunt două lucruri diferite”, a explicat ministrul Sănătății.