Raed Arafat, exonerat într-un dosar DNA de abuz în serviciu pentru ambulanțe de cinci milioane de lei

Raed Arafat. Sursa foto: Facebook/ Raed Arafat

București. Raed Arafat a fost achitat într-un dosar DNA privind un prejudiciu de cinci milioane de lei legat de achiziția unor ambulanțe.

Cazul datează din 2013 și viza presupuse acte de abuz în serviciu. Judecătorii de la Tribunalul București au amânat de cinci ori pronunțarea înainte de a respinge definitiv decizia de redeschidere a urmăririi penale.

Raed Arafat scapă de acuzațiile DNA pentru abuz în serviciu

În sesizarea DNA se menționează că, în 2011, Ministerul Sănătății a încheiat un contract-cadru pentru perioada 2011-2015, cu scopul de a semna cinci contracte subsecvente anuale pentru cinci tipuri de ambulanțe.

Trei dintre licitații au fost câștigate de SC DeltaMed SRL, iar două de Porsche România, vehiculele utilitare furnizate de Porsche fiind echipate de DeltaMed SRL.

Solicitarea de redeschidere a urmăririi penale împotriva lui Raed Arafat a fost depusă la Tribunalul București pe 1 noiembrie 2021 și a fost examinată în ședință secretă în decursul a șase termene.

DNA. Sursa foto: Facebook/ Direcția Națională Anticorupție

Cum s-au petrecut faptele

Potrivit acuzațiilor DNA, la momentul semnării contractelor subsecvente, la care a fost prezent și subsecretarul de stat Raed Arafat, s-a constatat că suma era mai mare decât cea agreată inițial prin contract, fără a exista vreo prevedere sau temei legal în acest sens.

Funcționari din cadrul Ministerului Sănătății au refuzat să semneze, iar Raed Arafat a făcut presiuni și a adresat amenințări, justificând schimbarea prețului prin creșterea cursului valutar pentru euro, deși prețul stabilit în contract era în lei.

În cererea de redeschidere a urmăririi penale se mai precizează că în 2012, Raed Arafat a reluat presiunile pentru semnarea contractului subsecvent, bazându-se pe sprijinul ministrului Victor Ponta.

Angajații ministerului au rezistat presiunilor și au refuzat să semneze contractul cu suma modificată.

Când Victor Ponta a devenit ministru interimar, i-a delegat lui Raed Arafat atribuțiile necesare, iar acesta a trimis din nou contractul subsecvent modificat pentru semnare.

Ambulanțe

Angajații ministerului au refuzat din nou, dar Raed Arafat a ignorat opinia lor și a semnat contractul pe 7 noiembrie 2012, asumându-și responsabilitatea printr-un act adițional în numele lui Victor Ponta, fără aprobarea departamentelor juridic și financiar, transformând prețul stabilit în lei în euro la cursul de schimb din ziua semnării.

„S-a arătat că a rezultat o diferență de cinci milioane lei față de suma convenită inițial”, se mai precizează în cererea procurorilor DNA.

Dosarul lui Raed Arafat, clasat

„S-a explicat celor de la achiziții că va trebui să se includă în caietul de sarcini și faptul că la semnarea contractelor subsecvente cursul euro-leu urmează să fie ajustat, oferta urmând să se facă în euro sau lei, cum se face de regulă”, a explicat șeful DSU, care a adăugat că „nu șmecherim pe nimeni”.

Judecătorul de cameră preliminară a explicat motivele pentru care a respins solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale împotriva lui Raed Arafat, subliniind că soluția de clasare dispusă de procurorul de caz este legală și temeinică.

În acest sens, judecătorul a constatat că, având în vedere documentele din dosar, mențiunile raportului de constatare și rezultatele controalelor efectuate de organele competente, clasarea cauzei a fost justificată.

Nu a fost identificat niciun prejudiciu sau pagubă, iar din răspunsurile oferite de autoritatea contractantă reiese clar intenția de a finaliza contractele subsecvente în conformitate cu cursul euro valabil la data întocmirii acestora, potrivit realitatea.net.