Șeful SMURD România, Raed Arafat declară că amplasarea unor geamanduri roșii în formă de cruce în apele Mării Negre are drept scop prevenirea înecurilor. Totuși, pentru că oamenii s-au plâns că geamandurile arată într-un mod sinistru, Raed Arafat vrea să-și motiveze decizia, spunând că cei mici se tem mai mult de cadavrele celor înnecați decât de o simplă cruce.
Secretarul de stat în MAI și șeful SMURD, Raed Arafat declară că un proiect ce se dorea a fi extrem de util și salvator de vieți, este acum în centrul unor nemulțumiri nejustificate.
Raed Arafat explică amplasarea geamandurilor în formă de cruce din Marea Neagră
„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.
Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult, poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, transmite Raed Arafat, șeful SMURD.
Raed Arafat, despre cei care critică măsura privind amplasarea geamandurilor
Mai mult, Arafat declară faptul că nu înțelege motivul pentru care copiii s-ar teme de astfel de geamanduri mai mult decât de vederea unor persoane decedate în urma unui înec, vorbind aici de criticile aduse inițiativei sale.
„Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei.
Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, declară Raed Arafat.
Atacuri nefondate la adresa inițiativei șefului SMURD
Pentru șeful DSU, este vorba despre „atacuri nefondate la astfel de iniţiative”, care „nu vor duce decât la descurajarea iniţiativelor menite să vină în serviciul populaţiei”.
„Încercăm să facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar dacă prevenirea nu are succes 100% niciodată, însă pentru a reuşi mai mult avem nevoie de responsabilitate în modul în care mesajele noastre şi acţiunile noastre sunt prezentate populaţiei”, a scris, pe Facebook, șeful DSU, Raed Arafat.
În luna aprilie 2022, cei din Fundația SMURD au cumpărat mai multe geamanduri cu rol de avertizare pentru turiștii care depășeșc nivelul de siguranță al apei, doar că balizele respective au formă de cruce, fiind scris și un mesaj: „Pericol de înec după acest punct. 36 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!“, conform Adevărul.