Radu Mazăre și-a susținut pledoaria finală. Fostul edil al Constanței, surprins de acuzațiile care i se aduc

Radu Mazăre Sursa foto: Arhiva EVZ

Radu Mazăre s-a prezentat din nou în fața instanței, de data aceasta cu pledoaria finală. Fostul edil al Constanței și fratele său Alexandru au fost achitați de prima instanță în dosarul privind construcția cartierului de locuințe sociale Henri Coandă. Cei doi au pledat nevinovați, Mazăre declarându-se surprins de acuzațiile de mită care i se aduc.

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, și fratele său, Alexandru, au pledat nevinovați în fața judecătorilor instanței supreme. Cei doi sunt judecați într-un dosar cu privire la construcția cartierului de locuințe sociale Henri Coandă. Au fost achitați de prima instanță, iar acum au susținut pledoaria finală.

Achitarea în cazul fraților Mazăre a venit în urma decizii CCR privind mandatele de siguranță națională executate de SRI în dosarele DNA, și după eliminarea tuturor interceptărilor din caz de către completul de trei judecători.

„Onorată doamnă președinte, onorata instanță, am de spus trei aspecte.

Nu l-am cunoscut pe domnul Morgenstern decât la momentul inaugurării cartierului la ceremonia oficială.

Nu am avut niciodată discuții cu fratele meu, Radu Mazăre, în legătură cu proiectul de case, nu am avut înțelegeri financiare.

Nu am cunoscut pe nimeni și nu am interacționat cu nimeni în ceea ce privește comisia de licitație.

Nu am fost informat cu privire la relația dintre Gavrilă și Schwanterberg. Vă rog să mențineți hotărârea”, a declarat Alexandru Mazăre.

Radu Mazăre a susținut pledoaria finală

Radu Mazăre a susținut pledoaria finală prin videoconferință, din penitenciar. Acesta susține că nu ar fi avut cum să primească mită pentru un proiect a cărui constructor nu ar fi avut beneficii. De asemenea, fostul edil se declară surprins de acuzațiile aduse în acest dosar.

„Acest proiect a fost unul foarte important și de suflet al administrației pe care am făcut-o, pentru administrația de 15 ani.

Este meritul constructorului că a fost finalizat. Chiar am fost surprins de acuzația ca as fi luat mita, pentru că proiectul nu prevedea profit pentru constructor.

Contul din 2003 nu l-am declarat pentru că am avut o înțelegere cu Elan. El vira bani în acest cont iar apoi urma să facem investiții.

Respingeți apelul Parchetului, sunt nevinovat și aștept să se facă dreptate”, a declarat Radu Mazăre.

Completul a fost alcătuit din cinci judecători, care au stabilit pronunțarea deciziei finale pe 7 martie.

Procurorii DNA contestă decizia primei instanțe

La rândul lor, procurorii DNA au susținut pledoariile finale, taxând dur decizia primilor trei judecători. Aceștia susțin că obținerea interceptărilor din cauză s-a făcut legal în raport de legislația existentă la momentul cercetărilor.

„Vorbim de o greșită soluție de achitare pentru luare de mită pentru inculpați. Motivele de Apel sunt ample la dosarul cauzei. Punctez aspectele esențiale.

Soluția de excludere a interceptărilor și felul în care instanța a interpretat decizia pe mandatele de siguranță națională.

Este vorba despre mandatul din 25 martie 2011 și iunie 2011. Este vorba despre temeiul de drept litera e și l din Legea siguranței.

Trebuie observat că nu a reprezentat singurul temei pentru emiterea mandatelor. Decizia de achitare a avut ca temei o interpretare trunchiata a probelor. Constatati caracterul legal al acestor probe.

Morgensterm și shapir – condamnati pt evaziune fiscala. S-a stabilit caracterul fictiv al contractelor. În cuprinsul hotărârii avem detaliate Infracțiunilor dar ce interesează cauza de fata e caracterul fictiv.

Considerații pe decizia de achitare.

– nu a fost analizata activitatea infracțională in raport cu tranzacțiile

-preocuparea esențială a instanței de fond a fost analiza soldurilor. Nu are relevanta dacă înainte de infracțiuni existau sau nu sume de bani in conturi.

Mazare este inițiator al hotărârii de CL care a dat denumirea proiectului și este din cercul lui Morgenstern. Proiectul nu era public. Deși nu avea atribuții în comisia de evaluare, a avut rol decizional la licitație.

Autorul luării de mita și complicele s-au întâlnit și au vorbit despre etape importante ale licitației.

Au fost încheiate 7 subcontracte. Morgenstern se afla în biroul lui Mazăre la data încheierii contractelor.

În mod facil instanța de judecată și-a însușit apărările inculpaților din acest dosar. Inculpații au avut poziții oscilante”, a explicat magistratul DNA judecătorilor ICCJ.