Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut ridicarea imunității pentru Eva Kaili și Maria Spyraki, după acuzațiile de de corupție, spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat.
Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut ridicarea imunității pentru Eva Kaili și Maria Spyraki, membre ale Parlamentului European. Amintim că Vicepreședintele Parlamentului European a fost arestat în cadrul unei investigații privind presupusa luare de mită de la un stat din Golf și și-a pierdut mandatul.
„Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în legătură cu gestionarea indemnizației parlamentare și, în special, cu privire la remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, conform unui comunicat al Parchetului European. „În conformitate cu legislația națională aplicabilă, Eva Kaili și Maria Spyraki au dreptul la prezumția de nevinovăție, precizează EPPO”, completează EPPO.
Și Parlamentul a adoptat o rezoluție privind suspiciunile de corupție din partea Qatarului și a explicat ce se va întâmpla cu Eva Kaili și Maria Spyraki.
„Eurodeputații sunt consternați de acuzațiile recente potrivit cărora deputați, foști deputați și angajați PE sunt implicați în acte de corupție, spălare de bani și participare la un grup infracțional organizat și sprijină cooperarea deplină a Parlamentului cu ancheta în curs, constatând că sistemele interne nu au reușit să prevină corupția. De asemenea, ei denunță presupusele încercări de influențare din partea Qatarului, care constituie ingerințe străine grave în procesele democratice europene”, mai arată sursa citată.
Ce au decis eurodeputații
Pentru moment, eurodeputații au decis să suspende toate activitățile privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și acordul UE în domeniul aviației cu Qatarul, precum și vizitele planificate, până când se va afla adevărul și până când vor fi gata anchetele judiciare.
Ei au cerut și înregistrarea obligatorie în Registrul de transparență. Aceste informații ar putea să fie mai accesibile în viitor.
„Eurodeputații doresc ca înregistrarea în Registrul de transparență al UE să fie obligatorie, ca domeniul său de aplicare să fie extins la reprezentanții țărilor terțe și foști eurodeputați, și ca informațiile furnizate să poată fi mai bine verificate prin consolidarea registrului. Pentru a aborda alte chestiuni conexe, aceștia doresc, de asemenea, să înființeze o comisie de anchetă în urma rezultatelor anchetelor și proceselor pentru a analiza cazurile de corupție și acțiunile ilicite ale țărilor terțe și o comisie specială pentru a identifica eventualele deficiențe ale normelor Parlamentului și pentru a face propuneri de reforme. În plus, un vicepreședinte al PE ar trebui însărcinat cu verificarea integrității și combaterea corupției și a ingerințelor străine”, mai punctează sursa citată.