Asaltul trupelor guvernamentale siriene asupra orașului Idlib a început. Ajutate de ruși, forțele lui al Assad au ajuns deja la porțile orașului. Milițiile rebele care apără ultimul mare bastion jihadist încearcă disperate să blocheze ofensiva, dar soarta lor pare pecetluită, afirmă ziarul italian Il Giornale.
Puternica ofensivă a lui Bashar al Assad a îngrozit populația din zonă, în principal din cauza bombardamentelor care în ultimele zile au lovit și un spital civil și o brutărie din Ariha, făcând numeroase victime.
Amplificarea luptelor și reîntoarcerea în zonă a temutei poliții secrete militare Mukhabarat îi face pe localnici, cei mai mulți suniți, să caute refugiu în țările vecine, în principal înTurcia.
Nu se știe exact câți oameni s-au pus în mișcare spre zonele controlate de turci, dar observatorii internaționali vorbesc despre riscul unui „val” de sute de mii de refugiați. Cele mai îngrijorătoare estimări susțin că ar fi vorba de aproximativ 700 de mii de oameni, după cum notează ziarul german Der Spiegel.
Președintele turc Erdogan e îngrijorat de noua criză care se profilează. În virtutea acordurilor internaționale, nu va putea să se eschiveze de la a acorda ajutor refugiaților, dar, în același timp, riscă să-și atragă mânia alegătorilor turci, ale căror relații cu refugiații sunt deja extrem de dificile.
De altfel, potrivit aljazeera.com, Erdogan a amenințat trupele guvernamentale siriene că Turcia va declanșa acțiuni militare în regiunea Idlib dacă ofensiva nu este oprită.
Până la urmă, însă, tot acest val de refugiați riscă să se „spargă” tot în capul europenilor. Iată ce scrie ilgiornale.it:”Datele vorbesc de peste o jumătate de milion de oameni, iar pentru un astfel de val nici Turcia, nici întreaga Uniune Europeană nu au capacități de primire adecvate fără să mai ținem cont de procesul de integrare care, nici în prezent, nu își poate îndeplini în mod adecvat misiunea”.
Nu e nicio îndoială că Erdogan se va folosi de această nouă criză pentru a forța Uniunea Europeană să facă Turciei concesii importante în ceea ce privește conflictul din Libia și exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Estul Mediteranei, Marea întrebare este ce urmărește Putin, protectorul și „păpușarul” președintelui sirian Bashar al Assad.