Convingerile sunt ca niște „legi nescrise” ale propriei persoane după care ne ghidăm viața și care ne ajută să diferențiem binele de rău. Sunt acele afirmații produse de mintea noastră care dau sens și semnificații pentru tot ce există în jurul nostru și pentru tot ce suntem noi ca persoane într-un anumit moment din viață.
Cum ne formăm setul de convingeri
Este important de știut că ne construim propriul nostru set de convingeri și valori în funcție de propria experiență de viață și de cât de ușor suntem manipulați. Convingerile ajung să funcționeze cu ajutorul unor procese cognitive, precum disonanța cognitivă și percepția selectivă, care ne formulează o părere autentică despre „adevărul” în relația cu persoană iubită, în relația cu Dumnezeu și chiar cu orietarea politică, sau mai exact percepția despre viață.
Timpul pe care îl petrecem cu propriile emoții și gânduri contează cu adevărat, pentru că acel timp se traduce prin asimilarea informațiilor utile, evaluarea situațiilor în care ne aflăm la un moment dat, acceptarea propriilor limite și la dezvoltarea personală indiferent de ce plan este vorba. Până la urmă toată lumea moare, dar nu toți trăiesc. A trăi nu se traduce prin a „vegeta”, ci prin a experimenta cu propria persoană diverse stări și emoții, prin a fi autentic și nu a te identifica cu turmă, prin a alege drumul „nebătătorit” și pentru a da un nou sens.
Ne sabotăm singuri
Convingerile pot fi pozitive și negative deopotrivă, iar diferența dintre cele două o poate face numai experiență de viață acumulată, însă ce este mai grav decât acest aspect, este că atunci când avem o perspectivă negativă de viață dezvoltăm un „scenariu de viață” negativ care ne va pune mereu în același rol al victimei sau al ghinionistului, indiferent de cadru sau scenă.
Cu alte cuvinte, dacă eu îmi spun să nu mă apuc de învățat pentru examen pentru că oricum o să-l pic, atunci este evident că șansele sunt nule chiar și de a încerca să schimbăm ceva. La fel se întâmplă când eu am convingerea că sunt o persoană ghinionistă, o să am parte de experiențe care mă vor plasa în „zona ghinionistă”, dacă eu cred că persoană X este cel mai rău om în relația cu mine acea persoană nu se va putea manifesta decât cu latura sa negativă etc.
Toate aceste exemple nu au la bază teorii din alchimie, fizică quantică sau parapsihologie, ci pur și simplu propriile convingeri despre propria persoană. Și chiar dacă nu este o persoană iubită, președintele Trump este cel mai bun exemplu. Lui nu îi pasă și nici nu i-a păsat de ce cred alții despre el sau cât de iubit este de oameni, el știe ce își dorește și crede în el având propria viziune despre ce vrea să facă.
Propriile convingeri pot face diferența dintre un bucătar și un chef, dintre un profesor și un profesor bun, dintre un simplu angajat și un patron, dintre un manager și un lider etc. Suntem ceea ce credem că putem fi și putem face!