Pușculița electorală, spartă de Guvern. Un miliard de lei pentru primari

Guvernul României. Sursă foto: Facebook

Pușculița electorală, spartă de Guvern. Un miliard de lei pentru primari. În urma actului normativ elaborat de Guvern, primarilor li se permite accesarea împrumuturilor din fonduri europene, dacă sunt necesare terminării viitoarelor proiecte și nu mai au bani să le finanțeze. Limita impusă este de un miliard de lei, bani care pot fi folosiți pentru îmbunătări.

Bani pentru primari înainte de alegeri

Pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, proiectul de Ordonanță de Urgență, susține necesitatea inițiativei ca urmare a ,,solicitărilor formulate de unele unități administrativ-teritoriale care se confruntă cu o lipsă acută de fonduri datorată resurselor insuficiente ale bugetului local”.

Acest fapt împiedică alocarea unor sume de bani care să asigure cheltuielile neacceptate aferente proiectelor precedente care au beneficiat de fonduri externe nerambursabile de la UE, care au fost declarate nefunționale, etapizate sau neterminate.

Astfel, dacă proiectele europene n-au fost finalizate din cauza lipsei fondurilor, primăriile ar putea fi nevoite să dea banii înapoi.

S-a declarat că „În situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate și nefuncționale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2025, în condiţiile asumate de beneficiari prin actele adiţionale încheiate în baza prevederilor alin. (3), autoritatea de management decide încetarea contractelor de finanţare, precum şi restituirea de către beneficiari a sumelor primite din fonduri externe nerambursabile, împreună cu cofinanţarea de la bugetul de stat şi plata eventualelor dobânzi şi penalităţi”

Ce prevede actul normativ ce dă bani pentur primari

Proiectul vizează instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și asociațiile de dezovltare intercomunitară, astfel municipiile reşedinţă de judeţ şi a sectoarele municipiului Bucureşti nu se încadrează.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţile administrativ-teritoriale, cu excepţia municipiilor reşedinţă de judeţ şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, proporţional cu obligaţiile care îi revin, de la Ministerul Finanţelor, până cel târziu la data de 15 februarie 2025, contractarea în anii 2024- 2025 a unor împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei”.

Creșterea prețului materialelor de construții, unul dintre motive

Inflația se resimte pe toate planurile, inclusiv în construcții. Astfel, Ministrul Finațtelor a declarat că primăriile vor putea suporta mult mai usor creșterea prețurilor din piața de construcții.

Acesta susține că actul normativ este benefic, aflându-se în standarde europene. Prin aceste fonduri, toate proiectele nefinalizate se vor termina și toate construcțiile care necesită consolidare vor fi îmbunătățite.

„Vom prelungi mecanismul prin care alocăm împrumuturi din venituri din privatizare pentru cheltuielile neeligibile şi cofinanţări, în limita sumei de 1 miliard lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanţare europeană din 2014 - 2020. Am publicat în transparenţă un proiect de act normativ în acest sens, care sper să se aprobe cât mai repede. Astfel, primarii vor putea duce la bun sfârşit proiectele nefinalizate şi vor putea face funcţionale proiectele nefuncţionale, din perspectiva regulamentelor europene. De asemenea, îi sprijinim să suporte costurile legate de ajustările de preţ (creşterile preţurilor la materialele de construcţii) aferente cheltuielilor neeligibile, prin posibilitatea realizării acestor împrumuturi din Trezorerie, în completarea OUG 64/2022 pe care am iniţiat-o în Guvernul Ciucă, fiind la acea vreme la MIPE”.

Ce condiții trebuie să îndeplinească primarii

Proiectul are câteva condiții pe care primarii trebuie să le îndeplinească pentru accesarea fondurilor europene

  • suma trebuie să fie rambursată într-o perioadă de 1-5 ani, existând posibilitatea rambursării anticipate, integral sau parțial
  • plafonarea contractelor/tragerilor nu este posibilă
  • dobânda ROBOR dată la 3 luni de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării țmprumutului. La aceasta se adaugă o marjă în raport cu scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe tot parcursul împrumutului. Marja se calculează astfel: pentru scadențe până la trei ani inclusiv, 1 punct procentual, iar pentru scadențe între trei și cinci ani, 1,5 puncte procentuale.
  • limita de îndatorare este dată de prevederile art. 63 alin. (4) şi (4^1) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare
  • valoarea maximă autorizată este nelimitată pentru comune și orașe, 20.000.000 lei pentru municipii și 35.000.000 lei pentru județe, conform Stiripesurse.ro