Trei de-ai Lor vor să îi „umfle” pe alți trei de-ai Lor! Scandalul de la Inspecția Judiciară este demn de o emisiune de cancan dacă nu am vorbi despre o asemenea instituție: inspectoare care se tem pentru viața, copiii și cariera lor, unele care pleacă de la sediul DNA pentru a evita un simulacru de concluzii la un pseudo-control, în fapt o odă la adresa Preaiubitei; procurori DNA care plâng la propriu pentru că ar fi certați, o șefă a DNA care se tăvălește de disperare că nu știe ce au declarat procurorii care au părăsit-o și nu o mai iubesc așa cum o iubesc precupețele din piață.
Care este acțiunea thriller-ului? Trei inspectoare, dintre care două foste angajate DNA și alta cu soț ARESTAT de DNA au fost trimise în control la fostul angajator, respectiv arestator și ar fi trebuit să fie independente și imparțiale. Și ce fac ele? O lingușire perfectă la adresa procurorilor DNA: își cer scuze pentru cele trei colege „rebele”, care se credeau într-un control real, îi sfătuiesc pe „controlați” cum să conteste raportul și le mulțumesc acestora că au avut bunăvoința de a nu le aresta în timp ce se prefăceau că îi controlează. Alte trei, puțin mai curajoase, își iau jucăriile și pleacă. Cum așa? Ne întrebăm toți, cu greața ce cuprinde orice om normal în astfel de situații. Parcă vedem manifestațiile de 23 august și auzim ovațiile și aplauzele la adresa „conducătorilor iubiți” și cetățeni speriați care ascultau Europa Liberă cu plapuma în cap.
Privitorul obișnuit se întreabă siderat: cum s-a ajuns aici? Așa cum s-a reușit și în regimul comunist: lozinci, dezinformare, instaurarea fricii pentru nesupuși, recompense pentru executanți și alte metode specifice instaurării dictaturilor atât de bine cunoscute de artizanii Sistemului. Totul, sub privirile îngăduitoare ale puterilor străine oblăduitoare, atât de dornice să controleze „coloniile” încât nu le-a mai păsat de mijloace atâta timp cât scopul părea a fi atins. Și totuși, cum a reușit să „defecteze” Inspecția Judiciară când totul părea că merge ca uns? Cum s-a reușit ca cele trei „rebele” să vrea să facă un control real? A început să le pese unora din Sistem de cetățeni? NU. Este vorba tot despre EI. Au realizat că în acest mod, dacă se supără vreun procuror DNA pe EI, indiferent din ce motiv, nu ar avea scăpare. Mecanismul „culoarelor” în malaxorul Anticorupției pare să funcționeze aproape perfect. Și psihicul uman e fragil. Procurorul Portocală este un exemplu viu în acest sens.
Cum au realizat asta? „Nesuferiții” procurori Țuluș și Moraru-Iorga au fost semnalul care i-a trezit. Dacă cei doi, care au executat întocmai toate ordinele Sistemului și au folosit din plin rotițele unse ale Câmpului Tactic au pățit așa un „pocinog” la prima toană a Preaadoratei de precupețe, despre EI ce să mai vorbim. Nu ar avea nicio șansă. Spiritul de conservare i-a îndemnat în luptă, iar nu vreo conștiință civică. E bine și așa. Ne luăm popcorn și așteptăm finalul războiului?
În SUA, sclavagismul a dispă- rut când ideea că toți oamenii sunt născuți liberi și egali a fost folosită ca deviză gen corupția ucide... dar într-un sens bun. Căci asta a fost una din temele războiului de Secesiune, care a făcut cele mai multe victime din istoria Statelor Unite: s-a soldat cu moartea a peste 620.000 de soldați, un număr de peste 325.000 de combatanți au fost dați dispăruți. Despre numărul imens de civili nici nu mai vorbim. Toți au murit pentru libertatea altora. A curs mult sânge atunci pentru ideea de drepturi fundamentale, care acum este luată în derâdere de un ambasador american care consideră că, în colonii precum România, drepturile „sunt un lux”.
Și totuși, cetățenii României votează Parlamentul. Ce fac cei trimiși acolo pentru ca legile unui stat pretins democratic să nu mai permită așa ceva? Și-au făcut și ei provizii de popcorn și așteaptă.