Terorismul este și rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității internaționale, inclusiv a României.
Nimeni nu poate considera că este absolvit, ocolit sau protejat de perspectiva unor atentate teroriste. Mai mult, acum vorbim tot mai mult de „inamicul din cetate”, respectiv despre cetățeni ai statelor europene care se autoradicalizează și devin purtătorii amenințărilor la nivel intern, sunt racolați sau recrutați pe bani ca mercenari, eventual efectuează stagii de pregătire în zonele de conflict.
Mai nou, a apărut și primul terorist suicidar american. “Fratele Abu Dawoud al-Amriki, fie ca Dumnezeu să-i primească sufletul, a intrat cu un camion plin cu explozibili într-o adunare formată din militari ai armatei irakiene și oameni ai milițiilor aliate”, a anunțat postul de radio al grupării Deach-ISIS, autointitulată Stat Islamic, marți, 3 martie, fără a furniza amănunte suplimentare privind identitatea atacatorului kamikaze.
Atentatul s-a soldat cu mai multe zeci de morți și răniți. Pe conturile și rețelele de socializare ale Deach-ISIS s-au difuzat imagini cu atacul, care a avut loc în apropiere de Samarra, un oraș din provincia Salaheddine, în Irak, dar și o imagine cu tânărul cu cagulă care l-a comis. Cetățeanul american s-a aruncat în aer în mijlocul forțelor guvernamentale irakiene, care au declanșat o ofensivă pentru a recuceri orașul Tikrit din mâinile jihadiștilor.
Informațiile nu sunt confirmate din surse independente. Nici SUA nu a dat publicității identitatea presupusului jihadist american. Avem însă de a face cu o informație plauzibilă.
James Clapper, directorul serviciilor naționale de informații din SUA, a declarat că aproximativ 180 de cetățeni americani au încercat sau au reușit să călătorească numai în Siria de la începutul conflictului din acest stat. Dintre aceștia, circa 40 s-au reîntors în SUA, dar sunt inofensivi, scopul călătoriei în Siria fiind unul umanitar sau din alte motive ce nu au legătură cu terorismul. Totuși și aici 140 de cetățeni americani sunt în regiunea Siria-Irak și pot fi angrenați în lupte sub diferite steaguri, unii dintre ei în cadrul organizației Frontul Al Nusra, subordonată Al Qaeda și alții în Daech-ISIS.
În acest context, devine tot mai important modul și instrumentele pe care le au la dispoziție serviciile de informații pentru a putea identifica și combate tranzitul de luptători jihadiști din și spre teatrele de operațiuni din Irak, Siria, Afganistan, Pakistan, Yemen și numeroase alte destinații. Cum în cazul Siriei și Irakului drumul trece prin România și Turcia, pentru un număr mare de europeni este important ca toate aceste transferuri să poată fi supervizate, în colaborare cu partenerii noștri, în primul rând americani și britanici.
Am avut deja un caz, la începutul acestui an, în care, în urma declarării neconstituționale în totalitate a legii privind supravegherea sistemelor de comunicații electronice și a cartelelor pre-pay, România nu a putut identifica tranzitul unui grup de 4 cetățeni britanici. Iar tranzitul nu e o garanție a faptului că în țara noastră nu se va întâmpla nimic, chiar dacă suntem o țintă cu valoare redusă și impact minimal. După numirea noului director al SRI, subiectul trebuie reluat și legile ajustate juridic și aduse la formă acceptabilă social, în așa fel încât să ne putem proteja teritoriul și cetățenii.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.