PULSUL PLANETEI. Ucraina a dat șah Rusiei în Transnistria

După multe ezitări și răzgândiri, ieri, Rada Supremă a Ucrainei, Parlamentul ucrainean, a votat suspendarea acordurilor militare ruso-ucrainene, un gest de așteptat și anticipat de multă vreme.

 Între cele 5 acorduri denunțate, cel mai important acord din regiune a fost cel de interzicere a tranzitului trupelor, echipamentelor militare și furniturilor către regiunea separatistă nistreană.

Până la această oră, echipamentele, armamentele și furniturile veneau prin Odessa sau Ilishiovsk. Cum regiunea separatistă a fost implicată în multiple tulburări și atacuri teroriste în Regiunea Odessa, în livrări de arme către regiune, în susținerea celebrei Rade a Basarabiei/Republica Bugeac, era natural ca Ucraina să reflecteze de două ori asupra perspectivei de a lăsa echipament militar să alimenteze trupele din zonă. Mai mult, ascunderea unora dintre sabotori și separatiști minoritari din sud la Tiraspol face ca nervozitatea Kievului să crească, iar în măsura în care ostilitățile în Estul Ucraina se reiau pe scară din ce în ce mai largă, Ucraina nu are cum tolera un dușman în spatele frontului său, amenințând ca fie controlul să fie preluat de autoritățile legitime de la Chișinău, fie această pungă de instabilitate și prezență militară rusă va fi sterilizată în viitorul apropiat.

Această situație pune în dificultate majoră Tiraspolul și crează pârghii importante de negociere Chișinăului, dacă e utilizată cu atenție de autoritățile Republicii Moldova, care să beneficieze și de voința politică a unei majorități stabile. Pentru că astăzi unica formulă pentru schimbul de personal și aprovizionarea cu material este zborul la Chișinău, sub controlul autorităților legitime ale Republicii Moldova. Or acesta crează oportunitatea supravegherii transporturilor pentru evitarea aprovizionării cu armament, muniție și material militar inutil, dar permite și o poziție de negociere avantajoasă cu Moscova pentru orice furnitură, mai ales dacă Republica Moldova insistă cu seriozitate că e mai ieftin și sigur și mai bine retragerea completă a trupelor, pazei de la depozitul de la Colbasna - ce poate fi predat autorităților legitime și armamentul și muniția distruse - și retragerea așa-zișilor „pacificatori” ruși, cu aceeași ocazie decât să continue aceste transporturi.

O întreprindere delicată, ce trebuie purtată cu atenție pentru a nu declanșa vreo reacție de reaprindere a conflictului sau acțiuni provocatoare pe Nistru, mai ales atât timp cât Chișinăul nu are capabilități militare de apărare față de nivelul armelor aflat în regiunea separatistă, acolo de unde 3 tancuri din cele 50 din stânga Nistrului se pot oricând plimba la Chișinău fără nici o opreliște. Însă oportunitatea există, e creată, iar cu tact și echilibru ea poate fi valorificată de un Guvern profesionist, cunoscător și sigur pe sine într-un stat serios.

Tiraspolul mai are o problemă, de această dată provenind din statutul Republicii Moldova de stat asociat: cetățenii săi fug în Vest, profitând de libera circulație – 80.000 de pașapoarte biometrice au fost eliberate de anul trecut pentru separatiști, din cele 500.000 din Republica Moldova, iar posesorii le-au și utilizat în călătorii în Occident – iar companiile de spațiul de liber schimb, înregistrându- se la Chișinău, în spațiul economic și comercial legal al Republicii Moldova. Asta pentru că la 31 decembrie expiră sistemul de preferințe comerciale vechi, regim prelungit de UE, și se intră în varianta nouă a acordului de liber schimb, direct pe piața Uniunii.

Lăsate fără cetățeni și fără companii, gata să se integreze în spațiul legal al Republicii Moldova, cu fonduri tăiate de la Moscova luni la rândul – a dat salarii la 75%, apoi la nivel de 50% - cu un buget dependent în măsură de 75% de Moscova, care tușește ea însăși din cauza situației economice dificilă creată de sancțiuni, Tiraspolul este împins de noua rezoluție a Kievului spre reintegrare cu Chișinăul. Mai ales că anterior și traficul mărfurilor accizabile a fost interzis pe zona de frontieră ce nu e controlată de Republica Moldova, iar veniturile proprii, ca și contrabanda pe frontiera separatiștilor cu Ucraina, au fost blocate.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.