PULSUL PLANETEI. Transnistria în faliment: salariile bugetarilor întârziate luni de zile la rând

Regiunea separatistă nistreană este în pragul falimentului din cauza datoriilor și arieratelor neachitate.

 Totul provine de la sistarea, întârzierea și diminuarea alocărilor făcute de Moscova care asigura circa 70% din bugetul regiunii. Mai mult, datoriile la salarii sunt în creștere și amenință să dea naștere la proteste publice. Astfel, potrivit datelor serviciului de statistică din regiune, datoriile pe salarii în Transnistria la începutul lunii mai au depășit 87,86 milioane ruble transnistrene (circa 8 milioane de dolari), majorându-se de la începutul anului de circa trei ori. Doar pentru luna aprilie datoriile au însemnat peste 64 milioane ruble, iar comparativ cu perioada similară din 2014 datoriile s-au majorat de cinci ori.

Numărul angajaților, față de care angajatorii au datorii, la 1 mai a atins cifra de 45.480 față de 3.301 din anul trecut, potrivit aceleiași surse. Cele mai mari datorii pe salarii sunt în sistemul de învățământ – 24,3 milioane ruble și cel al sănătății – 14,6 milioane Aceasta se datorează faptului că, din lipsa de resurse, autoritățile regiunii au achitat inițial, în sectorul bugetar doar 70% din salarii, promițând să stingă datoriile pe măsura suplimentării bugetului de stat. Ba ulterior s-a înregistrat și situația achitării a doar 50% din valoarea salariului.

De asemenea, datoriile sunt mari și în industria de stat din stânga Nistrului – 12,1 milioane ruble, în timp ce în agricultură au ajus la 7,2 milioane de ruble, iar în domeniul construcțiilor la 5,9 milioane Potrivit serviciului local de statistică, cele mai mari salarii din regiunea separatistă a Republicii Moldova le au muncitorii din telecomunicații – 8.800 ruble pe lună, și în sistemul bancar – 7.700. Iar cele mai modeste în silvicultură, geologie și meteorologie – câte 1.900 ruble. Salariul mediu din regiune este de 3.845 ruble sau achivalentul a 346 de dolari, și acesta în scădere față de anul trecut de la 359 dolari pe lună.

Situația reală din regiunea separatistă este realizabilă pe deplin dacă ne uităm și la nivelul comerțului și a produselor accizabile. Printr-o hotărâre de acum 2 săptămâni, Ucraina a interzis utilizarea punctelor de trecere a frontierei cu regiunea separatistă pentru tranzitul de produse accizabile, acesta efectuându-se doar prin punctele de frontieră controlate de autoritățile legitime ale Republicii Moldova. Rezultatul este blocarea încasărilor din această sursă, așa cum s-a redus toată încasarea din surse vamale, tocmai datorită reducerii drastice a comerțului în întregul său.

La aceasta ar trebui să adăugăm faptul că, la nivel local, companiile nu au contract direct de furnizare de gaz și consumă pe seama contractului făcut de către Republica Moldova cu Gazprom. Datoriile regiunii separatiste depășesc 90% din datoriile RM și se apropie, potrivit cifrelor neoficiale, de 4 mld dolari. Și această livrare de gaze se face tot în format neacoperit financiar de resursele pe care le produce regiunea, altădată zona cea mai industrializată a Republicii Moldova.

O altă sursă, de această dată ilicită, de venituri este cea din contrabandă. Până de curând, afacerea era una lucrativă, în care erau implicați reprezentanți ai autorităților ucrainene de la Odesa și Ilișiovsk, porturile de intrare a mărfurilor și din regiunea Vinița, situată la granița cu regiunea separatistă. Tiraspolul era un adevărat China Town ultima oară când l-am vizitat. Produse de tot felul intrau pe calea apei din porturile ucrainene către Republica Moldova și România. Implicarea unor separatiști sau persoane refugiate în regiunea separatistă în acțiuni subversive sau teroriste în Odessa, în trafic de arme și acțiuni de incitare la separatism a dus la înăs prirea condițiilor de tranzit și la controlul strict de către partea ucraineană a frontierei care nu se află sub controlul autorităților de la Chișinău, motiv pentru ca și veniturile ilicite să scadă dramatic, împingând regiunea separatistă în pragul colapsului financiar și al răbufnirii mișcărilor sociale.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.