Secretarul Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a prezentat principalele prevederi ale proiectului Strategiei de Securitate Națională a Ucrainei până în anul 2020.
Documentul prezintă principalele amenințări la adresa statului ucrainean, prioritățile sale în materie de politică internă și externă și eșafodajul de Securitate al țării. Politica de agresiune a Rusiei rămâne principala amenințare la adresa securității Ucrainei, alături de corupție, guvernarea ineficientă, criza economică, resursele financiare limitate ale statului și declinul standardelor de viață ale ucrainenilor.
Principala soluție de Securitate identificată de strategie este integrarea Ucrainei în NATO și Uniunea Europeană. Aderarea la NATO este considerată „singura garanție externă de încredere privind suveranitatea statului și integritatea sa teritorială”.
În ceea ce privește relațiile externe, Ucraina și-a construit un eșafodaj similar României, punând în prim plan „aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, ca și garant al securității internaționale în spațiul euroatlantic”. Urmează relațiile cu „aliații de încredere”, respectiv cu statele din grupul celor 4 – Marea Britanie, Australia și Canada, alături de SUA, state care au anunțat deja participarea la pregătirea forțelor armate ucrainene, la care se alătură Japonia– apoi cu vecinii din Europa Centrală și de Est – Polonia, România și țările baltice, Lituania, Letonia, Estonia.
Urmează statele din Parteneriatul Estic cu care Ucraina împărtășește deja programul și aspirația de integrare în UE și NATO, respectiv Republica Moldova și Georgia. Toate sunt considerate „aliați de încredere”. În fine „parteneriatul cu Germania și Franța, state membre ale UE și NATO, care acordă asistență substanțială Ucrainei, este, de asemenea o prioritate”.
Firește că imediat a apărut și reacția de la Moscova față de noul proiect de strategie, un document prevăzut în programul coaliției de guvernare a Ucrainei a fi adoptat în acest an. Astfel, „Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse este îngrijorat de faptul că Ucraina a menţionat politica Rusiei drept principala ameninţare, iar aderarea la NATO reprezintă o aspiraţie prioritară a statului ucrainean, a informat Serviciul de presă al Consiliului de Securitate al Rusiei. Acesta va analiza proiectul Strategiei de Securitate Naţională al Ucrainei până în 2020, prezentarea căruia a avut loc la 12 aprilie, la Kiev”.
Dincolo de elementele concrete privind anexarea Crimeii și agresiunea militară rusă prin intermediari în Estul Ucrainei, documentul este unul foarte bine realizat și extrem de clar. Pe de altă parte, evident că este vorba despre un document aspirațional și el nu ia în considerație și reacțiile NATO și UE la dorințele Ucrainei, așa cum nu discută despre reacțiile stârnite la Moscova de aceste prevederi și măsura în care aceste opțiuni vor ajuta la calmarea situației pe teren.
Opțiunea Ucrainei este însă clară, și dincolo de posibilitatea interpretării ca și precedent a unei asemenea proceduri, chiar și un referendum la nivel național în Ucraina ar da câștig de cauză astăzi prevederilor și orientărilor din această strategie, element care ar putea fi util politic și ca legitimare actualei coaliții pro-occidentale de la Kiev. Un asemenea document, lansat chiar înaintea reuniunii de Securitate de la Moscova, de joi și vineri, e în măsură să zădărnicească posibilitatea de a rupe imaginea Rusiei de conflictual din Estul Ucrainei și de a-l prezenta ca un conflict intern, eventual un război civil, așa cum pare să încerce Moscova să-și dezvolte strategia de imagine în cadrul aceastei reuniuni internaționale.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.