Potrivit experților italieni în intelligence şi strategii internaţionale, rețelele criminale tradiționale care se ocupau de traficul de persoane din nordul Africii către Europa alimentează financiar acțiunile teroriste ale Statului Islamic.
Studiul făcut în Libia a arătat faptul că cele două tipuri de afaceri ilegale, cea a terorismului și cea a traficului de ființe umane, se întrețin și susțin reciproc.
Astfel, structurile teroriste și radicale din Libia utilizează rețelele de trafic pentru a-și infiltra luptătorii în Europa sau pentru a-i repatria ilegal pe europenii pregătiți în tabere și reîntorși acasă pentru a acționa. Rețelele de trafic finanțează gruparea teroristă autointitulată Stat Islamic și primesc de la aceasta protecție și canale verificate de tranzit. Tipul acesta de mezalianță nu e nici perfect, nici unic. În Somalia, alianța dintre pirați și teroriștii din Al Shabab a fost la fel de profitabilă financiar, dar și aici fricțiunile s-au dovedit importante, iar cele două grupări nu au fuzionat niciodată, ba chiar au fost rivale și deseori competitori acerbi în a capta resursele ilegale.
Apoi, migrația teroristă pe continentul european strică afacerile traficanților de ființe umane, iar radicalii islamiști care aruncă peste bord în Mediterană creștinii plătitori ai taxei de tranzit la traficanți sunt o veste proastă pentru afacerile lor, ei fiind interesați în egală măsură de creștinii etiopieni ca și de arabii libieni musulmani. Cât despre rețelele teroriste, legătura traficanților cu autoritățile statelor europene și mituirea unor ofițeri de frontieră este privită cu suspiciune de către Statul Islamic ca un canal de inserare a unor ofițeri de informații din statele europene în sânul afacerilor de implică terorismul.
Teroriştii reuşesc să gestioneze şi să obţină profit din afacerea cu traficul de fiinţe umane, o resursă economică foarte mare, care le permite să cumpere arme, să planifice noi atentate şi să-i instruiască pe recruţi. Potrivit Naţiunilor Unite, traficul de fiinţe umane este, în prezent, la nivel mondial, a doua afacere ilegală după traficul de droguri.
Astfel, restabilirea unui guvern pentru Libia este primul pas important pentru eliminarea traficului de imigranți care afectează Sudul Europei și duce la drame precum cele din lagul coastelor insulei Lampeduza, unde 800 de oameni au murit într-un naufragiu ce a determinat convocarea Summitului extraordinar al UE de joi, 23 aprilie. Însă o strategie mai largă trebuie să vizeze și alte state, iar UE trebuie să-și creeze instrumente chiar pe tărâm african pentru a selecta persoanele ce pot fi subiectele politicii de azil în Europa, totul pentru a evita afacerea traficanților de carne vie și tragediile legate de fuga de sărăcia lucie, de război și terorism cu ambarcațiuni improvizate.
Pentru a stăvili în mod semnificativ acest flux, este nevoie de restabilirea unui control asupra teritoriilor libiene care în prezent au rolul de placă turnantă pentru grupările criminale, dar şi de stoparea plecării migranţilor din ţările de origine, încercând să fie redusă corupţia poliţiei locale de frontieră care permite deplasarea în masă a acestor persoane intenţionate să ajungă în Europa.
De altfel, Italia și Grecia sunt statele cele mai vocale care solicită sprijin și solidaritatea europeană pentru găzduirea imigranților în proporții egale în toate statele europene, ușurând presiunea asupra bugetului și populației din peninsule. În plus, Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţi concrete pentru diminuarea fluxului de imigranţi care traversează Marea Mediterană, propunând operaţiuni militare împotriva traficanţilor de persoane şi crearea de centre de refugiaţi în Niger, Sudan şi Libia, potrivit propunerilor italiene.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.