Statele Unite au dat publicitaţii coninutul unor atacuri punctuale efectuate de Rusia şi China împotriva sa vizând recrutari de spioni pe dimensiune economica, dar mai ales politica şi strategica.
Şi iata cum se procedeaza în acest adevarat Razboi Cibernetic Global - GCW, ce ameninţa sa se transforme în razboi mondial: serviciile de informa ţii din Rusia si China colecteaza date personale la scara larga pentru a viza angajaţii Administraţiei americane în scopuri contrainformative, dupa cum a declarat un oficial american pentru CNN. Oficialul a precizat ca statul chinez a fost în mod special cel mai activ, ca parte a strategiei sale naţionale de a viza Statele Unite.
În fapt, agenţiile straine de spionaj puternice, cu precadere cele ale Rusiei şi Chinei, analizeaza baze de date masive pentru a corobora informaţii obţinute în cadrul atacurilor cibernetice asupra unor ţinte care variaza de la Oficiul pentru Managementul Resurselor Umane (OPM) din SUA la site-ul Ashley Madison, pentru a identifica si posibil compromite angajaţi guvernamentali americani. Pe baza datelor personale, ale preferinelor, înclinaiilor, hobby-urilor ţi nevoilor funcţionarilor americani situaţi în poziii-cheie, Moscova, dar cu precadere Beijingul - ultimul având capabilitaţi cibernetice mult mai dezvoltate, ba chiar doua structuri militare la nivelul unei armate pe linie cibernetica, una de aparare şi una pentru ofensiva – elaboreaza şi livreaza profilurile catre serviciile externe civile şi militare ale celor doua state, care au o baza de informaţii pentru racolarea prin şantaj, constrângere sau cumparare, a acestor surse relevante din administraţia americana.
Atât Rusia, cât si China, folosesc entitaţi neguvernamentale, inclusiv grupari de hackeri si companii private, pentru a se infiltra în sistemele SUA si a analiza datele colectate. Intenţia, susţine oficialul american, este de a ascunde adevarata sursa a atacurilor. Cu toate acestea, oficialul a menţionat ca ambele guverne deruleaza, de asemenea, atacuri cibernetice folosind propriile instrumente si încearca sa-si stearga urmele cu ajutorul altor metode. Tipul acesta de confruntare globala nu este unic. Din pacate capabilitaţile pentru atacuri cibernetice nu aparţin doar firmelor din domeniul securitaţii cibernetice, ci şi hackerilor individuali. Cel mai periculos pare sa fie infiltrarea în sistemele de informaţii naţionale ale SUA şi ale altor state occidentale a hackerilor aparţinând Al-Qaida şi Statului Islamic. Într-adevar, datele de ultima ora subliniaza ca şi aceste entitaţi au capacitatea de a intra în sistemele de protecţie occidentale, valorificând breşe de securitate sau preferinţele unor lucratori care intra cu predilecţie pe anumite site-uri, clonate sau controlate de hackeri.
Evident ca raportul de forţe este unul net favorabil statelor, care au alte capacitaţi financiare şi logistice sau de know how prin care pot acţiona în a-i atinge scopurile. Mai nou, ele utilizeaza aşa-numitele profiluri de consumator ale publicului, îngustând ulterior selecţia la nivelul funcţionarilor sau angajaţilor într-o anumita instituţie ţinta. Profilurile de consumatori sunt fabricate semi-legal de diferite companii pe baza acţiunilor online ale diferitelor persoane, accesarii anumitor site-uri, preocuparii pentru anumite ştiri sau cumparaturilor facute online.
Statele au structuri mai sofisticate pentru funcţionarii-ţinta în a fi racolaţi şi ele vizeaza invadarea vieţii private, preluarea convorbirilor personale, urmarirea cheltuielilor şi a deplasarilor în scop turistic ale acestor persoane. Un razboi diferit, cu valenţe de a se transforma într-o adevarata confruntare globala, scopul actual fiind racolarea spionilor din interior, operaţiuni agresive care s-ar putea transforma ulterior în acţiuni şi mai directe, de alterare sau control a deciziilor politice, strategice sau militare.
*Opiniile exprimare în paginile ziarului aparţin autorilor.