PULSUL PLANETEI. Raportul exploziv pentru care a fost ucis Boris Nemțov

Unul dintre liderii opoziției ruse, Ilya Yashin, a dat publicității raportul despre situația din Ucraina la care lucra Boris Nemțov și pentru care a fost ucis sub zidurile Kremlinului.

 Este vorba despre probe și mărturii ale rudelor soldaților ruși uciși în confruntarea din estul Ucrainei, care dovedesc nu numai implicarea directă a Federației Ruse și a Armatei sale în conflictul din Lugansk și Donetsk, dar și acțiunea Moscovei de a închide gura aparținătorilor prin compensații de 3 milioane de ruble și un pact al tăcerii smuls urmașilor celor morți în nedeclaratul război ruso-ucrainean.

Yashin a început să lucreze imediat după asasinarea lui Nemțov la reconstituirea dosarului care probează războiul neasumat al Rusiei împotriva Ucrainei pe propriul său teritoriu. Nu mai e vorba despre războiul prin intermediari, reprezentanți locali care nu ar fi fost de acord cu schimbarea de regim sau de soldați ruși aflați în permisie sau, încă și mai ciudat, de militari „rătăciți” pe teritoriul ucrainean, cum ne-a spus ironic și necredibil, în disperare de cauză, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. Ci e vorba despre armată regulată deplasată în bucăți de unități, eventual individual, pentru a lupta în linia întâi, pentru a coordona și utiliza tehnica modernă de luptă adusă tot din Rusia, așa după cum o arată și ultimul raport RUSI pe această temă.

Raportul Nemțov ar fi fost exploziv dacă ar fi apărut. E motivul pentru care, în fuga după probe pentru a elucida moartea sa, imediat după deces, organele de poliție și securitate ruse au dat iama în biroul și la domiciliul său, ridicând calculatoarele. Din fericire, cea mai mare parte a documentației, mărturiilor și datelor fuseseră retransmise de liderul opoziției liberale ruse colegilor săi, așa încât raportul a putut fi reconstituit în mare măsură, în ciuda dorinței de a-l face să dispară odată cu autorul său.

Îndrăgostit de țara sa pe care și-o dorea liberă, un prieten al Ucrainei pe care nu o dorea distrusă sub șenilele tancurilor ruse, Boris Nemțov a vrut să restituie acest crâmpei de adevăr care-l expunea pe Putin într-o Rusie oficială care a negat neconvingător orice referire la prezența trupelor sale în teatrul de operațiuni din estul Ucrainei. A negat atât de tare și vehement, atacând pe oricine dovedea contrarul, încât acest zgomot de dispută a acoperit și a făcut uitat raptul teritorial al Crimeii, făcut cu aceleași arme și recunoscut, acesta, chiar de președintele Putin.

Familiile care și-au pierdut un membru în teatrul de război din estul Ucrainei, unde fusese trimis fără acte dar cu ordin de misiune, deseori fără să știe unde va lupta când și-a părăsit unitatea militară din Siberia, Extremul Orient rus, Caucazul de Nord sau de la granița cu Mongolia, au primit angajamentele pe care au fost obligate să le semneze sub amenințarea cu închisoarea, împreună cu contractul pentru despăgubirea de 3 milioane de ruble. În ianuarie, mai multe asemenea familii l-au contactat pe Nemțov cerându-i să preseze Ministerul Apărării pentru că nu-și primiseră banii promiși. În vria economică în care a intrat Rusia, Putin a uitat să plătească și prețul tăcerii și al rușinii de a deveni invadator.

Moartea soldaților ruși, în număr extrem de mare, a avut loc în estul Ucrainei, în special în vara 2014, când Armata ucraineană era în ofensivă, și a fost nevoie de intervenția Armatei ruse. Al doilea val de morți, extrași din celebrele convoaie cu „ajutoare umanitare” necontrolate de nimeni, a avut loc la începutul lui februarie 2015, în timpul asaltului la Debaltsevo. Ambele episoade au fost atacuri declanșate după semnarea armistițiilor de pace de la Minsk și au avut ca scop schimbarea situației de pe teren.

Marea problemă este faptul că, în mod oficial, rudele nu pot dobândi nimic de la statul rus pentru că, nu-i așa, soldații ruși nu se aflau în zonă de conflict și nici nu executau misiuni ordonate oficial de statul pentru care își îndeplineau serviciul militar. Chiar dacă unitățile lor au fost decorate cu însemnele prezenței în război, nimeni nu a primit onorurile rezervate eroilor. Raportul final reconstituit al lui Nemțov va fi prezentat la mijlocul lunii aprilie.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.