Nu numai Grecia luptă pentru supraviețuire economică, îmbrățișând în final măsuri de austeritate.
Și regimul autocrat socialisto- stipendiat din regiunea separatistă nistreană a intrat în vrie, căutând măsuri dure de austeritate de factură liberal-capitaliste, care să compenseze lipsa de independență economică, blocajul relației cu Chișinăul și mai ales dependența majoră de alocările de resurse directe de la Moscova, care nu mai vin. Într-adevăr, efortul militar în Ucraina și costurile date de prețul petrolului și de sancțiunile occidentale au făcut ca Rusia să diminueze drastic alocările de bani pentru proiectele sale politice, inclusiv separatismul nistrean, de unde datorii majore la completările de salarii și pensii pe care le aloca unilateral Rusia la Tiraspol și în stânga Nistrului, în general.
Pe de altă parte, se pare că Moscova s-a săturat să plătească pentru a alimenta gusturile luxuoase ale liderilor separatiști, vacanțele și călătoriile charter pentru cumpărături ale liderului separatist Evgheni Șevciuk și ale pretinsei ministrese de externe a regiunii, Nina Shtanski, care în schimbul obedienței și al pozițiilor inflexibile în negocierile de reintegrare cu Chișinăul, își dobândesc resurse personale enorme din aceste ajutoare, din activitatea vamală și mai ales din cea de contrabandă. De la controlul major al frontierei de către autoritățile ucrainene și de la blocarea tranzitului cu produse accizabile prin punctele de frontieră necontrolate de autoritățile legitime ale Republicii Moldova, Tiraspolul a rămas fără resursele ilicite și averile potentaților locului se fac doar pe seama alocărilor de la Moscova, și ele în declin masiv.
O măsură economică realistă era obligatorie, iar primii pași au încercat să fie făcuți de autoritățile locale prin intermediul pretinsul legislativ de la Tiraspol, Sovietul Suprem, care a eșuat însă în tentativa de a aproba un pachet de modificări legislative anticriză în cadrul ședinței de miercuri. Adoptarea modificărilor legislative a căzut cu un vot, în ceea ce privește proiectul de amendamente „Referitor la acțiunile suplimentare pentru stabilizarea economiei rmn”, votat anterior în prima lectură. Proiectul de austeritate ratat a fost retrimis în comisii pentru reexaminare.
Motivul respingerii proiectului susținut de executivul de la Tiraspol a fost neasumarea austerității pentru că măsurile ar fi urmat să aibă un impact negativ asupra populației din regiune. Un deputat a declarat că mediul de afaceri trebuie susținut dar nu pe seama populației, după cum ar propune proiectul. Practic problema vine din lipsa de investiții și incapacitatea afacerilor locale de a se dezvolta independent și de a alimenta bugetul statului, în condițiile controlului autorităților, spolierii agenților locali de către controale repetate și autorități flămânde și a superdimensionării cheltuielilor sociale și a numărului de bugetari, pe model rus.
Autoritățile de Tiraspol au declarat de nenumărate ori că regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică și socială ca urmare a acțiunilor cu caracter economic întreprinse de Ucraina și Republica Moldova. Ele reclamă un blocaj – în fapt inexistent – al regiunii din cauza refuzului regimului nerecunoscut de a se supune regulilor internaționale și a celor emise în sistemul legislativ de la Chișinău. Un moment și mai grav va interveni la 31 decembrie anul acesta, când se va încheia prelungirea perioadei de aplicare de către UE a sistemului de preferințe comerciale unilaterale și vor profita de intrarea în piața de liber schimb doar agenții economici înregistrați la Chișinău, de către autoritățile legitime ale statului, care nu primesc subvenții verificabile de către Republica Moldova și care pot fi controlați fiscal de către statul Republica Moldova, partener în aceste acorduri europene.
Nici numirea lui Mihail Saakashvili ca și guvernator al regiunii Odesa și blocarea contrabandei din regiune către stânga Nistrului nu a ajutat, pentru că și ultima supapă independentă, dată de contrabandă și acțiuni ilegale, a fost eliminată. Practic fără alocări politice de fonduri de către Rusia, fără contrabanda cu produse prin porturile Odesa și Ilișiovsk, la care Ucraina închidea ochii, fără un dialog real pentru reintegrare financiar fiscală cu Chișinăul, regiunea separatistă e condamnată la faliment tocmai din cauza lipsei dezvoltării unei economii real independente și productive la Tiraspol.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.