După ofensiva armatei irakiene asupra orașului în care s-a născut Saddam Hussein, Tikrit, organizaţia teroristă Daech-ISIL, autointitulată „Statul Islamic”, și-a executat proprii membri, decapitându- i pe șefii trupelor pentru trădare.
Cum pe agendă urmează atacul asupra orașului Mosul, Statul Islamic a decis să elimine spionii occidentali din sânul organizaţiei și a adoptat o nouă strategie de recrutare.
Publicaţia franceză „Intelligence Online” susţine că, potrivit unui memorandum intern al Statului Islamic, a cărui copie a fost obţinută de serviciul naţional de informaţii din Irak, liderul grupării, Abu Baker Al-Baghdadi, stopează campania de recrutare a voluntarilor din Germania, Franţa, Maroc, Iordania și Arabia Saudită, din cauza temerilor că agenţii străini ar putea încerca să se infiltreze în organizaţie în acest fel. Astfel, Al-Baghdadi vrea să intensifice recrutările în zonele pe care le consideră greu de infiltrat de către serviciile de informaţii occidentale sau de către statele arabe aliate, respectiv și-a pregătit resursele financiare pentru a aduce luptători din zona uigură din China și din Nordul Caucazului, acolo unde insurgenţii au trecut recent la Statul Islamic părăsind Emiratul Caucaz, rămas fără lider carismatic după uciderea de către trupele ruse a lui Doku Umarov.
Opţiunea pentru luptătorii ceceni datează de ceva vreme și mulţi dintre voluntari vin din regiunea Caucazului de Nord, acolo unde sărăcia e lucie, represiunea forţelor lui Ramzan Kadîrov este la discreţia poliţiei particulare a acestuia, iar arestările extrajudiciare în închisori private sunt efectuate de kadîrovtsi fără discriminare, printre rudele pretinșilor suspecţi de terorism. Mai mult, relativa liniște din ultima vreme din Caucazul de Nord, în special din Daghestan, s-ar datora exact acestei recrutări a luptătorilor ce știu să ducă o armă, plătiţi cu 300-400 de dolari, și a gradaţilor cu state în armata sovietică, în Afganistan sau în alte „misiuni speciale”, aceștia fiind plătiţi cu minimum 600 de dolari.
Mai nouă e atracţia de recrutare a musulmanilor din China, din provincia Xinjiang-Turkestanul de Est, recrutare care se face, cel mai probabil, prin intermediul oranizaţiei islamiste uzbece Mișcarea Islamică din Uzbekistan (mai ales componenta sa Uniunea Jihadului Islamic) care are legături profunde și impact major asupra radicalizării uigurilor din China.
Ultimele orientări ale lui al Baghdadi reflectă faptul că Daech-ISIL a realizat gradul de influenţă pe care serviciile secrete occidentale îl au asupra propriei organizaţii, nivelul de cunoaștere și identificare a liderilor din care peste jumătate au fost deja uciși. În plus, mișcarea trădează nevoia de noi recruţi, din cauza lipsei de susţinere locală în Irak și Siria pentru organizaţia sa, tot mai decimată de presiunile internaţionale și de acţiunile armatei irakiene reformate, pregătite și coordonate de instructori străini.
Episodul va avea relevanţă majoră în momentul revenirii luptătorilor în statele de origine. Pe de altă parte, opţiunea lui Al Baghdadi trădează fie un tip de încredere specială cu serviciile secrete ruse și chineze, fie din contra, desconsiderarea lor în comparaţie cu cele occidentale. La fel de ciudat este și faptul că recrutarea nu se face direct în statele Asiei Centrale, probabil din cauza regimurilor restrictive și al atenţiei deosebite faţă de aceste aspecte în Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan, respectiv în conglomeratul exploziv din Valea Ferghana.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.